L'Operació Diàleg va saltar fa setmanes pels aires quan es va conèixer que Moncloa planejava –presumptament– aplicar l'article 155 de la Constitució per precintar col·legis, en cas de referèndum, o bé, la possibilitat que fes ús del 116, és a dir, l'estat de setge. Des d'aleshores, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va renunciar a interlocutar amb la Generalitat, i va encetar una ofensiva entre ajuntaments, empreses i altres entitats del teixit associatiu català, cedint el testimoni al president espanyol, Mariano Rajoy, que es va trobar amb el seu homòleg català Carles Puigdemont l'11 de gener en secret. Però un cop les inhabilitacions pel 9-N s'han fet públiques, ambdós han decidit coordinar esforços a Catalunya, però sense que Puigdemont hi sigui, ja que és als Estats Units –viatge que estava planejat fa setmanes–. 

Rajoy, Santamaría i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, viatjaran aquest dimarts a Barcelona per anunciar un paquet de polítiques per aprofundir en la inversió i les infraestructures, entre elles, el Corredor Mediterrani, "com una prioritat" i trobar-se amb empresaris. Sobre això, s'ha arribat a especular que hi hagués partides concretes per a cada comunitat autònoma dins dels pressupostos generals de l'Estat, tot i que el passat Consell de Ministres el portaveu Íñigo Méndez de Vigo no va voler pronunciar-se al respecte. Es preveu que el projecte sigui remès a les Corts el 4 d'abril.

El leitmotiv del govern espanyol continua sent que el diàleg amb la Generalitat "no té data de caducitat", tot i que ningú informa sobre si hi ha hagut més reunions secretes amb el president català. La consigna és que no n'hi haurà cap de pública si és "per sortir a bufetades", segons fonts de la Moncloa deien fa setmanes, ja que això generaria malestar entre la ciutadania. "Volem parlar de temes que realment preocupen els ciutadans. Si el govern de Catalunya no hi dóna importància, el d'Espanya sí", va reblar el portaveu de Vigo al respecte, divendres passat.

La vicepresidenta s'ha pronunciat el dia abans de la visita, amb motiu de l'ocupació d'Arran a la seu del Partit Popular amb urnes. Ho ha fet a l'entrada d'un acte al Congrés dels Diputats per homenatjar la memòria de José Antonio Alonso, exdiputat socialista que va morir. "És la radicalitat que està instal·lant la CUP a Catalunya, porten una dinàmica de marcar un canvi de model social radical. La Generalitat està sucumbint a aquesta deriva radical, ho hem vist en els pressupostos i com estan marcant els temps", ha acusat Santamaría el Govern. Per això, ha exigit que es trenqui amb un partit "que no creu en la democràcia, ni en la llibertat d’expressió", a parer seu.