La campanya pel 'sí' també es perseguirà judicialment. Després de prohibir la difusió de la campanya, advertir alts càrrecs del Govern i els alcaldes i suspendre el web inicial del referèndum, la justícia espanyola obrirà una altra veda, aquesta vegada dirigida als actes de campanya planejats pel PDeCAT, ERC, la CUP i les principals organitzacions independentistes. És la principal conclusió que s'extreu de l'entrevista a la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest matí a Telecinco.

"Els particulars i les autoritats saben que no poden cedir espais ni posar publicitat de cap acte preparatori", ha exposat la mà dreta de Rajoy, que ha advertit que qualsevol acte "tindrà la seva deguda resposta".

Les paraules de Santamaría arriben just en un moment de gran tensió entre els executius català i espanyol. El Govern ha tret totes les seves armes jurídiques mentre el Govern i les formacions polítiques independentistes continuen amb els seus plans per fer de l'1-O un èxit. I això passa per començar la campanya pel 'sí' en el referèndum, que just arrenca avui a la nit en el Tarraco Arena de Tarragona amb un acte conjunt.

Ahir, El Nacional va avançar que la Fiscalia de Tarragona no tenia preparada cap actuació per parar aquest acte encara que es deixava la porta oberta a un possible acció, més tenint en compte els últims moviments de la Fiscalia, com la citació de més de 700 alcaldes de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) per haver anunciat el seu suport al Govern amb l'obertura d'escoles.

"La justícia actuarà"

La vicepresidenta ha assegurat que les actuacions del Tribunal Constitucional dels últims dies "la justícia actuarà amb els seus temps", ha exposat Sáenz de Santamaría, que ha explicat que "cada il·legalitat tindrà la deguda resposta".

Santamaría també ha comentat la posada en marxa dels nous webs per al referèndum després que la Guàrdia Civil en tanqués el primer. Ha qualificat aquesta maniobra com a "ridícula", pròpia dels que volen "pa per avui i gana per demà". La vicepresidenta confia que "els experts en delictes informàtics" procedeixin al seu tancament com més aviat millor.

Arrenca la campanya

La campanya pel 'sí' començarà avui amb un acte conjunt dels partits i organitzacions independentistes que estarà encapçalat pel president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. En l'acte, que se celebrarà aquesta nit al Tarraco Arena, assistirà la primera línia política independentista del PDeCAT, ERC i la CUP.