El grup parlamentari socialista reunit al Congrés / EFE.

El secretari general del PSOE s'ha adreçat a Ada Colau per advertir-li que els socialistes estan a favor del dret a decidir, "però el de tots els espanyols". A la seva primera reunió de grup parlamentari, Pedro Sánchez ha sostingut que la solució per a Catalunya no està a votar a favor o en contra de la independència, sinó a votar a favor o en contra d'una reforma constitucional que avanci cap a un model d'Estat federal.

El líder socialista s'ha mostrat "convençut" que la reforma constitucional "s'obrirà pas, perquè cada vegada més formacions polítiques estan dient sí". "Deia la senyora Colau, l'alcaldessa de Barcelona: 'Quina és l'alternativa que proposa el PSOE?' És molt clara", ha afirmat. Ha volgut remarcar que, davant de la "fractura" que "plantegen els independentistes", volen donar "l'oportunitat a un nou acord".

Iceta ha reblat les paraules de Sánchez en una entrevista a la ràdio, assegurant que "abans de preguntar sobre la independència, vull preguntar sobre un nou acord", referint-se a aquesta reforma constitucional. A més, s'ha fet venir bé els plantejaments de Colau, afirmant que està "content" que l'alcaldessa de Barcelona vulgui "saber què proposa el PSOE" ja que "semblava" que la línia vermella que Podemos va situar en el referèndum sobre la independència "era infranquejable i irrenunciable".

Adreçant-se a l'alcaldessa de Barcelona, Pedro Sánchez la identifica com a interlocutora en la demanda de Podemos d'un referèndum per a Catalunya, encara que el cap de llista per Barcelona sigui Xavier Domènech i qui sosté aquesta línia vermella sigui Pablo Iglesias.

De la seva banda, el candidat de Podemos, Pablo Iglesias, ha condicionat l'acord de la seva formació amb el PSOE al fet que accepti quatre grups parlamentaris de la formació lila (Podemos, En Marea, Compromís i En Comú Podem), i davant de la seva negativa, que s'afegeix a la de PP i Ciutadans, no està prenent part de les negociacions per conformar la mesa del Congrés, que és qui ha de decidir sobre aquesta qüestió.