La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha avisat aquest dimecres el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no podrà dur a terme els seus plans sobiranistes encara que divendres anunciï data i pregunta d'una consulta: "Poden anunciar aquest referèndum les vegades que vulguin i convocar els actes que vulguin. Aquest referèndum no se celebrarà".

Ho ha declarat aquest dimecres als periodistes abans de participar en la 'Nit de la Logística' a Barcelona -un acte al qual també ha assistit el conseller de Territori de la Generalitat, Josep Rull-, i la vicepresidenta ha afegit que el Govern i JxSí no tenen suports per al seu projecte: "Com més sols estan, més radicals es tornen".

Preguntada per si el Govern central prendrà mesures contra el referèndum aquest mateix divendres, ha respost que l'Estat "actuarà quan hagi d'actuar" i ha ironitzat que el Govern i els sobiranistes es passen el dia anunciant que anunciaran coses però sense més transcendència, al seu judici.

"Ja ens estem tots acostumant a viure cada dia a l'anunci de l'anunci. El Govern d'Espanya no és d'anunciar, és d'actuar, i quan hàgim d'actuar actuarem", ha afegit acompanyada de la ministra de sanitat, Dolors Montserrat, i del delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo.

Aquest dimecres s'ha sabut que Puigdemont ha convocat per a divendres a la Generalitat els diputats de JxSí per anunciar la data i la pregunta, per la qual cosa Santamaría ha demanat al Govern que es pregunti per què, si tants suports suscita, ha de demanar que els seus diputats hi vagin "obligats".