El conseller d'Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, Raül Romeva, assegura que el referèndum d'independència "se celebrarà i serà vinculant". Ho ha fet en un una entrevista aquest dimecres al diari britànic 'The Guardian', Romeva admet que "la via de la negociació amb el Govern espanyol", com va passar en el cas d'Escòcia, "hauria estat preferible" però assegura que si cal "s'adaptarà el marc legal" per garantir que els catalans "puguin votar d'una manera o altra".

El conseller d'Exteriors també denuncia "la preocupant falta de separació de poders" i recorda que "la demanda independentista és política". "Respondre-hi a través de la justícia només empitjora el problema", lamenta. "La tria és entre referèndum o referèndum", diu Romeva al 'The Guardian' i recorda que el Govern "té el mandat clar" de les eleccions del 27-S i que està "completament compromès a fer que el referèndum sigui legal". "Si cal, farem la llei necessària perquè sigui vinculant i d'acord amb els estàndards internacionals", assegura.

Judicialització del procés

"El sistema judicial està cada vegada més polititzat", alerta Romeva al 'The Guardian' i posa com a exemple el TC. "No és un òrgan genuïnament judicial, ja que els seus membres els designen els partits polítics i el seu president era un antic membre del PP", denuncia Romeva. Tot plegat, segons el conseller d'Exteriors, "demostra la preocupant falta de separació de poders entre els polítics i els jutges a l'Estat espanyol".

En aquest sentit, Romeva insisteix que "la demanda independentista és política" i que per tant, s'hauria d'abordar el conflicte "des d'una perspectiva política i no judicial". "La judicialització de la política no es la resposta ni és la solució; només empitjorarà el problema", lamenta. A més, segons Romeva, "la perversió de la Constitució espanyola" per aturar les demandes democràtiques dels catalans "hauria de preocupar tots aquells que defensen la llibertat d'expressió a Europa".

El rotatiu britànic es fa ressò de la suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional de les resolucions aprovades pel Parlament i orientades a "aplanar el camí per celebrar el referèndum independentista el setembre del 2017". El diari també explica que el TC "ha fet saber al President Puigdemont i a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que tenen l'obligació de paralitzar qualsevol iniciativa que vagi en contra de la suspensió" i que, si ho fan, "s'exposen a conseqüències" que poden arribar a ser "penals".