El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat en una entrevista al principal diari d'Eslovàquia, el Prvada, que si l'1-O el no guanya en el referèndum, el Govern respectarà el resultat i convocarà eleccions."Si perdem, marxarem a casa, ja governarà algú altre", ha assegurat Romeva.

Amb tot, el conseller ha indicat que no es poden marcar "uns paràmetres mínims" de participació si la consulta es fa sense acord. "Hem ofert al govern espanyol una proposta de participació mínima, però no ha volgut parlar-ne", ha assegurat.

Per Romeva, "no té sentit especular" sobre què passaria si la participació fos del 50% o del 60%. "Està clar que, si en canvi, tinguéssim un 20% de participació, malgrat que un 90% votés a favor, no seria una cosa important", ha admès.

Romeva ha instat el govern espanyol a fer "campanya contra la independència" i ha afirmat que l'executiu català respectarà el resultat, sigui quin sigui. "En aquest moment no puc dir-li si la idea de la independència guanyaria. Respectarem el resultat. Si perdem, ens n'anirem a casa, ja governarà algú altre. Però si guanyem, haurem d'implementar el resultat i fer-lo realitat". 

El conseller d'Afers Exteriors ha defensat que "el millor" seria un acord amb Madrid però ha admès que s'ha sol·licitat "formalment 18 vegades" i "la resposta sempre ha estat no". "La porta sempre està oberta", ha dit Romeva sobre la possibilitat de diàleg amb Madrid, tot i que ha admès que és "escèptic" que "encara pugui existir cap espai per a la negociació".