El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha aprofitat aquest diumenge per deixar clar que, hores d'ara, cap líder internacional s’ha mostrat contrari a la celebració del referèndum català. “Ningú ha dit que Catalunya no pugui votar”.

Una rèplica a les informacions publicades els darrers dies arran de les paraules del president francès, Emmanuel Macron, que es referia a la situació política de Catalunya “com un afer intern d’Espanya” del qual no faria cap comentari. En aquest sentit, Romeva ha manifestat que fins ara els mandataris internacionals s’han mostrat “molt respectuosos i han declarat que es tractava d’un afer intern”, però que en cap cas això volia dir que Catalunya no pogués celebrar el referèndum.

De fet, Romeva ha constatat que en els seus viatges a l’exterior “ha trobat una voluntat manifesta i notòria de saber què està passant a Catalunya i per què passa”, segons ha declarat en una entrevista al canal 324.

Romeva ha deixat clar, un cop més, el compromís de la Generalitat de celebrar el referèndum: "La determinació del Govern és votar el dia 1 d'octubre". En aquesta línia, ha defensat que el resultat que en surti "s'acceptarà" i ha garantit que el referèndum tindrà "el mateix plantejament que les eleccions que s'han fet en els últims 40 anys". Romeva s'ha mostrat molt crític amb les amenaces del Govern espanyol als funcionaris i ha manifestat que li costa d'entendre "l'equidistància de les dues realitats que es viuen". 

Arran dels últims moviments del Govern català per anar al Congrés dels Diputats a explicar-se, Romeva ha qualificat de “curiós” que la carta que va enviar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al Congrés dels Diputats “la respongués el Govern espanyol”. No obstant això, Romeva ha reiterat la voluntat de Catalunya "d'asseure's en una taula a parlar", malgrat que les "18 vegades que han anat a Madrid, la resposta sempre ha estat la mateixa: no podem votar".

Obertura de la primera fossa comuna de la Guerra Civil

En un altre ordre de les coses, Romeva ha anunciat que aquesta setmana la Generalitat obrirà una fossa comuna ciutada al municipi de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà. La Generalitat té identificades més de 500 fosses comuns de la Guerra Civil i el franquisme i té com a objectiu efectuar 42 accions sobre aquestes fosses i restes òssies abans que acabi el 2017.