Albert Rivera no s’ha mogut de la seva abstenció en segona volta en una investidura de Mariano Rajoy, però emplaça el president en funcions a fer la passa endavant. Ciutadans no vol en cap cas assumir el cost de fer president el líder del Partit Popular, formació ara processada per la destrucció dels ordinadors del cas Bárcenas. Per aquest motiu, ha proposat al Rei durant la trobada aquest matí a la Zarzuela dues opcions de govern. El pla A és un executiu conformat pels tres partits constitucionalistes -PP, PSOE i C's- sense Rajoy, i el pla B és un executiu en minoria del líder del PP que compti amb la seva abstenció i la de Pedro Sánchez.

Rivera ha apuntat cap al govern de gran coalició al·legant motius com ara el gihadisme, el dèficit en les finances de l'Estat, o la necessitat d'una reforma constitucional, a més del "desafiament a la unitat d'Espanya" després de la votació aquest dimecres al Parlament de Catalunya sobre les conclusions de la comissió del Procés Constituent. El president de C's hauria adreçat al Rei el seu "suport incondicional a l’Estat de Dret, que ha de fer complir les lleis davant d'aquells càrrecs públics que se les salten", ha afirmat sense comentar la resposta del monarca.

Albert Rivera no ha dit directament si havia fet constar a Felip VI la voluntat que el govern no compti amb Mariano Rajoy, però durant la roda de premsa ha assegurat que calia un govern amb "un nou president". El Partit Popular ja va dir que no estava disposat a cedir davant d'aquesta qüestió pel fet d'haver guanyat les eleccions i augmentat 14 diputats. Només aquesta possibilitat portaria al 'sí' de C's, col·locant novament la pressió damunt dels socialistes perquè s'hi afegissin. Ara bé, aquest pla B amb 250 diputats no és volgut pels dos altres agents que s'han d'integrar.

En conseqüència, Rivera es reafirma que és l'únic que s'ha mogut per a fer propostes al monarca, i que ja ha girat del 'no' a Rajoy a l'abstenció, a través de la decisió "responsable" de la seva executiva. El líder de Ciutadans es decanta aleshores pel pla B i busca que el PSOE s'abstingui quan afirma que calculi "quant de temps fa falta en una taula de negociació" amb el PP per prendre la decisió. En aquesta posició C's es quedaria en l'oposició "responsable i constructiva" i deixaria l'executiu de Rajoy governar en minoria.

Rivera no estarà disposat a dir 'sí' a la investidura de Rajoy si aquest no renuncia al seu càrrec, vots amb els quals es podria arribar als 169 escons de PP-C's. Pedro Sánchez i altres barons no han tancat la porta a estudiar l'escenari, però el PSOE continua en el 'no' al PP i a Rajoy fins que la formació taronja no aposti per aquesta via. Els números no donen per al popular, però Rivera vol que el president en funcions es presenti a la investidura. "Rajoy ha de dir sí" ha tancat, contundent. 

Rivera apressa la resta de formacions a prendre una determinació i creu que hi ha d'haver govern com abans millor. "Cal sentit d'Estat, altura de mires", ha afirmat, tot culpant PP i PSOE del bloqueig. "Els vells partits que tornen a girar-se l’esquena. Li hem transmès al Rei la preocupació davant d’aquesta situació", ha assegurat, tornant a redoblar la pressió sobre Sánchez, a la recerca de l'abstenció de tota la cambra perquè passi el PP. "No hi ha excusa per entendre que de vegades uns han de cedir i altres abstenir-se", ha conclòs.