L'Audiència de Barcelona ha reobert la causa contra els sis regidors de Badalona acusats d'haver desobeït la justícia i haver obert l'Ajuntament el passat 12 d'octubre del 2016, dia de la Hispanitat. La sala ha estimat un recurs de la Fiscalia contra l'arxivament inicial del cas, que va acordar el jutjat d'instrucció número 4 de Badalona en considerar que els fets del 12-O responien més a una performance que no pas a un cas de desobediència.

El jutjat d'instrucció número 4 de Badalona va arxivar inicialment la causa del 12-O en considerar que els regidors acusats no van desobeir cap dels tres supòsits que plantejava el cas: l'edifici municipal del Viver no es va obrir al públic perquè només s'hi podia accedir acompanyat d'un regidor, cap funcionari va treballar aquell dia i no es va formalitzar cap tràmit administratiu.

La Fiscalia, però, va demanar reobrir el cas en fer una interpretació diferent dels fets perquè entenia que els regidors "van fer tot el que estava a les seves mans" per desobeir l'ordre judicial que els prohibia obrir l'Ajuntament de manera "expressa, clara i terminant". Ara l'Audiència de Barcelona li ha donat la raó, deixant sense efecte l'arxivament i tornant el cas a la fase d'instrucció que, probablement, durà els sis regidors a judici.

Els regidors defensen el "mandat"

Qui aquell dia exercia d'alcalde accidental de l'Ajuntament, el regidor d'ERC Oriol Lladó, ha criticat la decisió i ha assegurat que els càrrecs electes van "obeir el mandat de la ciutadania" i que ho defensaran "on calgui".

També el regidor de Guanyem Badalona en Comú, José Téllez, ha expressat la seva indignació a través de les xarxes socials: "Volien que féssim festa obligatòriament i ara no ens deixen treballar!", ha piulat qui va ser protagonista de la famosa estripada de la interlocutòria judicial que prohibia obrir l'Ajuntament, justament en el moment en què el 12-O s'obrien les portes de l'edifici municipal del Viver.