El PSC s’ha tancat en banda: el PSOE no vol sentir a parlar de referèndums que no siguin el de la reforma constitucional. El primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha agraït avui les dues propostes de referèndum presentades pels comuns, que considera sortides “d’un esforç per encaixar-les en la legalitat”, però les ha rebutjat. Després de cinc reunions entre les dues forces catalanes per trobar una solució per Catalunya, el resultat ha acabat en no-res.

Concretament, les dues propostes, que van presentar els comuns el passat 7 d’abril, inclouen “Estat independent”, però vinculen l’aplicació dels resultats a la voluntat de l’Estat espanyol. “Està d'acord que Catalunya sigui un Estat independent d'acord amb els procediments legals pertinents?" o, com a alternativa: "Està d'acord que Catalunya sigui un Estat independent mitjançant la corresponent reforma de la Constitució?", serien les dues vies avalades per experts constitucionalistes.

La raó que ha reiterat Iceta en múltiples ocasions és que la resolució del Comitè Federal del PSOE el 28 de desembre afirmava que “l’autodeterminació, el separatisme i les consultes que busquen l’enfrontament només portaran més fractura a una societat ja de per si dividida i són innegociables pel Partit Socialista”. I això es manté i es mantindrà, encara que el PSC no rebutgés, segons Domènech, que aquestes fórmules "tinguessin recorregut".

Oberts al diàleg

Malgrat aquest fracàs, fonts socialistes van confirmar a El Nacional dies més tard d’aquesta reunió, que la intenció que tenien era mantenir el diàleg obert. Si bé en la darrera setmana expliquen que no s’han produït reunions entre Miquel Iceta i Xavier Domènech, i reconeixen que el panorama aboca cap a noves eleccions, no es vol donar per tirada la tovallola.

L’acostament ha sigut gradual. A finals de març els socialistes tenien la sensació que la proposta que acabaria fent En Comú Podem, i com el mateix Domènech havia reconegut a la ràdio que estudiava, seria una pregunta arbre a l’estil del 9N, que demanés votar alhora la reforma constitucional i la independència. Al final ha estat una sorpresa, segons reconeixen fonts del carrer Nicaragua.

Segurament els precs reiterats d’Iceta per tal que es concretés i es fes amb “claredat”, amb una evident apel·lació a una pregunta binària, hagin contribuït a aquests plantejaments finals. A més a més, des d’En Comú s’ha buscat fer-ho a la via canadenca que tant havia eludit darrerament el socialista, per la qual la independència no és immediata, sinó que força el Govern a fer els canvis legals o constitucionals necessaris perquè es pugui dur a terme.