Nou intent del govern espanyol per tirar endavant l'Operació Diàleg i apropar-se a Catalunya. Ara, l'executiu de Mariano Rajoy té previst retirar 30 recursos d'inconstitucionalitat contra normes catalanes dels 32 que han arribat a presentar. Entre ells, el que més destaca és la persecució del català.

Així ho publica avui El Confidencial Digital, que assegura que, malgrat que el referèndum continua fora de l'ordre del dia del govern estatal, Rajoy té la voluntat de "reduir la conflictivitat" i "fer marxa enrere" amb els desacords en matèria de la llengua com, per exemple, espanyolitzar els nens, la impugnació de l'Estat per a les quotes en català o l'impacte del dèficit fiscal en la finançament d'activitats en suport a la llengua.

I no només això. Entre les 30 mesures que revisarà el govern espanyol, també s'inclou la revisió sobre la llei de pobresa energètica, congelada després que el Tribunal Constitucional dictés que "envaeix la competència estatal en matèria de règim energètic i contravé la legislació estatal", la retallada de la llei de comerç catalana referent als horaris comercials o afrontar qüestions com el Corredor Mediterrani.

El primer pas que deixa entreveure que el govern de Rajoy ha afluixat amb Catalunya ha estat que, de moment, no s'ha plantejat replicar els pressupostos catalans per al 2017, que inclouen una partida específica pel referèndum.