El cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, afronta el 2017 una agenda internacional plena de cites europees i en què es preveu que la seva primera trobada amb el pròxim president dels Estats Units, Donald Trump, sigui abans de l'estiu en coincidir en alguna de les cimeres multilaterals previstes a Europa.

El primer viatge internacional ja tancat per Rajoy aquest any és el que realitzarà el 28 de gener a Lisboa per participar en una reunió dels caps d'estat o de govern dels països europeus mediterranis.

Es tracta de la segona d'aquestes característiques després de la que es va celebrar a Atenes el passat 9 de setembre i a la qual el cap de l'Executiu va decidir no assistir a causa que en aquell moment es trobava en funcions i tenia limitada la seva agenda internacional.

Diverses cites

A Lisboa Rajoy coincidirà amb el president francès, François Hollande; el de Xipre, Nicos Anastasiades; i els primers ministres de Portugal (Antonio Costa), Grècia (Alexis Tsipras), Itàlia (Paolo Gentiloni) i Malta (Joseph Muscat).

L'objectiu és analitzar les prioritats del sud d'Europa en el futur de la UE i abordar reptes com la immigració il·legal, els refugiats o el Brèxit. Al llarg del mes de gener, segons han informat a Efe fonts del Govern, està previst que Rajoy rebi a Madrid Gentiloni (en el que serà el seu primer viatge a Espanya després de substituir Matteo Renzi) i el seu homòleg irlandès, Enda Kenny.

Per al febrer ja està fixada una altra cimera europea, la que celebraran a Malta el dia 3 els líders de la UE excepte la primera ministra britànica, Theresa May, per tractar precisament dels reptes europeus després de la sortida del Regne Unit del club comunitari. Serà una segona part de la celebrada amb aquest mateix objectiu el setembre a Bratislava.

També per al febrer s'espera que Espanya organitzi la cimera bilateral pendent amb França i que no pot ajornar-se gaire més a causa que aquest país serà immers en el procés d'eleccions presidencials que decidiran el substitut d'Hollande.

Al març se succeiran dos Consells Europeus, l'habitual d'aquell mes a Brussel·les (els dies 9 i 10) i el que el 25 s'ha convocat a la capital italiana amb motiu del 60 aniversari de la firma dels tractats de Roma que van donar origen a la UE. Al llarg de l'any ja hi ha dates tancades per a unes altres tres cimeres europees a Brussel·les: 22 i 23 de juny, 19 i 20 d'octubre, i 14 i 15 de desembre.

G20

Europa acollirà aquest any la cimera anual del G20 (en la qual Espanya s'ha convertit ja en un assistent més) els dies 7 i 8 de juliol a Hamburg. Rajoy i Trump coincidiran en ella, però queda el dubte de si aquesta serà la primera ocasió en què se saludaran personalment o ho hauran fet abans en una altra cimera la data de la qual no està decidida, la de l'OTAN.

Les reunions dels líders de l'Aliança Atlàntica es convoquen cada dos anys i no tocaria la pròxima fins al 2018, però està fixada el 2017 una de caràcter extraordinari per inaugurar a Brussel·les la seva nova seu i en la qual es donarà la benvinguda a Trump.

En principi s'havia estudiat per a la primavera, però el retard a les obres d'aquesta seu fa que la data estigui encara en l'aire. Pendent de concretar està una visita de feina a Espanya de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que en la reunió que va mantenir a Berlín amb Rajoy al novembre es va comprometre a realitzar aquest viatge durant el primer trimestre, mesos abans d'afrontar les eleccions al seu país.

També està pendent de tancar-se una cimera bilateral a Espanya amb Itàlia, i altres amb Portugal, Polònia, el Marroc i Algèria en cadascun d'aquests països.

Iberoamèrica

Iberoamèrica és una zona a què Rajoy no ha realitzat gaires viatges de caràcter bilateral encara que sí que s'ha desplaçat en més ocasions en els últims anys amb motiu de cimeres multilaterals. Com que les cimeres iberoamericanes ja no se celebren anualment, sinó amb caràcter altern, el 2017 no es convocarà aquest esdeveniment, ja que els caps d'estat i de govern dels països que la integren es van reunir l'octubre a Cartagena d'Índies (Colòmbia).

Rajoy no va acudir a ella perquè va coincidir amb la seva investidura, i haurà d'esperar per tant fins al 2018 per ser present en la que se celebrarà a Guatemala. Sí que viatjarà en el segon semestre del 2017 (previsiblement a l'octubre) al Salvador per ser present en la cimera de líders de la UE i de la Comunitat d'Estats Llatinoamericans i Caribenys (CELAC).

Les fonts del Govern espanyol no tanquen la porta a avançar en la preparació d'algun viatge a països com el Brasil, l'Argentina (el seu president, Maurici Macri, visitarà Espanya al febrer) o, fins i tot, Cuba, però recalquen que no hi ha res tancat de moment.