Quatre frases ha necessitat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per resumir l'opinió que té de la visita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Brussel·les per explicar el referèndum que preveu dur a terme la Generalitat abans de la tardor del 2017. "Sé que ha anat a una sala del Parlament Europeu. No sé si ha fet la conferència o no. Realment no té cap sentit. Li han fet el tracte que mereixia", ha respost Rajoy a la pregunta dels periodistes sobre si havia pressionat l'Executiu espanyol perquè no hi hagués cap autoritat en l'acte –i per extensió, boicotejar-lo–.

Les paraules del cap de govern arriben després que es fes públic que el portaveu del Partit Popular al Parlament europeu, Esteban González Pons, havia remès una carta als seus col·legues de grup demanant que no assistissin a la conferència de Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, perquè va "en contra" de la Constitució. El mateix Pons va arribar a dir que l'acte tindria lloc en una sala llogada, com si es tractés d'una "cafeteria". Aquest fet va anar en paral·lel a la polèmica perquè el president del Parlament europeu, Antonio Tajani, havia organitzat una trobada amb ambaixadors pràcticament a la mateixa hora que l'acte de la Generalitat.

Així les coses, Rajoy no reconeix que el seu govern hagi pressionat perquè la situació esdevingui així, però n'il·lustra el menyspreu, ja que fins i tot desconeix que la trobada era a les 19h. Ara bé, allò que la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría i el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, van confessar fa uns dies és que l'executiu central manté excel·lents relacions amb Tajani. Sobre això, el mateix Dastis va dir que la Unió Europea emparava que la Moncloa aturés el referèndum, ja que el Tractat de Maastricht estaria a favor de garantir la integritat territorial, al seu parer.

Les paraules de Rajoy s'han produït durant un dinar informatiu a Madrid, ofert pel diari ABC, amb la presència de Sáenz de Santamaría, el portaveu i ministre d'Educació i Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, Dastis, el titular d'Interior, José Ignacio Zoido, el de Justícia, Rafael Catalá, o la presidenta del Congrés, Ana Pastor. També hi havia empresaris, periodistes, membres del PP, i fins a més de 300 convidats, que han pogut preguntar a Rajoy sobre tot tipus de qüestions d'actualitat, com ara els pressupostos de l'Estat, el Brèxit, el president Donald Trump, entre d'altres.

Precisament, una de les qüestions que ha captat l'atenció dels convidats és la confrontació política amb Catalunya. Rajoy ha advertit Puigdemont en el seu discurs inicial sobre les conseqüències de "seguir abraçat a la radicalitat", que seria apostar pel "referèndum o referèndum" unilateral, davant la impossibilitat del pactat. Com si els judicis del 9-N o els recursos davant del Tribunal Constitucional no fossin simptomàtics de l'acció judicial, el periodista de l'ABC Hermann Tertsch ha preguntat a Rajoy sobre què pensava fer per "restablir l'imperi de la llei a Catalunya".

"Ha estat vigent sempre, és un principi democràtic. S'han pres moltes decisions a la Generalitat que van en contra de llei, i en tots els casos, sense excepció, hem recorregut al Tribunal Constitucional i aquest ha donat la raó al govern que jo presideixo", ha reblat Rajoy, astorat per la pregunta. Agafant embranzida, tot seguit el mandatari espanyol ha advertit que, en cap cas, el seu govern permetria que es trenqués la "unitat nacional i el principi d'igualtat". "Ja ho dic ara: això no es produirà mai", ha sentenciat, en una al·lusió remota a la victòria del sí en un referèndum d'independència.