Ni referèndum, ni un règim fiscal diferenciat, ni tampoc un nou Estatut per a Catalunya. L'Operació Diàleg del president Mariano Rajoy comença a desfer-se a mesura que passa el temps i les ofertes de Moncloa es rebel·len idèntiques a la recepta aplicada per Rajoy durant els anys anteriors. El "café para todos" que ve dictat per la Constitució espanyola ensenya el seu rostre aleshores com l'única forma de combatre el sobiranisme, malgrat les visites de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría a Barcelona, o els intents d'atraure la Generalitat a les reunions de presidents autonòmics.

"No està inclòs en la Constitució i generaria problemes descomunals", ha respost Rajoy al periodista Carlos Alsina, en la seva primera entrevista de l'any a Onda Cero sobre la possibilitat d'aplicar un règim fiscal diferenciat, ara que l'Executiu pretén endegar un nou model de finançament amb les autonomies. El cap de Govern s'ha excusat de les transferències fetes per "rescatar" la Generalitat durant els anys de la crisi, com a "únic creditor" d'aquesta –però sense recordar que és així perquè les autonomies no poden accedir als mercats de capitals exteriors– tot i que ha promès més inversions.

No satisfet, el periodista ha continuat insistint per la banda política. "I un nou Estatut?". El president ha trigat uns segons a contestar i el silenci ha anat acompanyat d'un cop de porta suau. "Penso que en aquests moments no és la necessitat", s'ha tornat Rajoy. "Jo sempre dic que la Constitució estableix mecanismes per al seu canvi, que passen per les Corts", ha tancat. Precisament, la pregunta d'Alsina era sobre quina era l'oferta del seu govern a Catalunya, ja descartat el referèndum, i mentre la Generalitat es queixa que no existeix alternativa.

"I la Gürtel?"

Alsina és el periodista que fa mesos va arrencar a Rajoy el famós "i l'europea?", on el president va constatar que desconeixia com s'adquiririen les nacionalitats en cas que Catalunya fos independent. Aquesta vegada, l'escenari ha esdevingut de forma similar quan el presentador ha demanat sobre els judicis de la Gürtel i el cap de govern ha respost que li semblava "adequat" que n'hi hagués. "Però la defensa del Partit Popular en va demanar la nul·litat del judici", l'ha enxampat Alsina. "Doncs em sorprèn vostè, no estic en això", ha afirmat Rajoy, tornant a patinar.

Al marge d'aquest assumpte, ha passat molt per sobre a l'hora d'explicar els pactes mantinguts amb el PSOE. No ha volgut aclarir si temia que l'exsecretari general Pedro Sánchez tornés a primera línia política, perquè potser s'acabarien els acords amb la gestora. Així i tot, fonts del govern central consultades per aquest diari van afirmar que sí, al·legant que Sánchez era "tòxic", cosa que podria dur en orris l'estratègia marianista de ressuscitar el bipartidisme per garantir-se l'estabilitatgràcies al sentit d'Estat de la gestora de Javier Fernández.

Quant a l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, Rajoy ha reconegut que amb Ciutadans els acords estan avançats, però amb el PNB encara no. El seu objectiu era de remetre el projecte a les Corts al llarg del primer trimestre de l'any, tot i que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va assegurar aquest dimecres que era condició prèvia el fet de tenir suport al Congrés per no fracassar. En la mateixa comissió, Montoro va intentar seduir els socialistes, amenaçant que si els pressupostos es tornaven a prorrogar, la despesa social quedaria reduïda.

Finalment, Rajoy ha fet un darrer lleig al seu soci d'investidura, que és C's. Va signar amb ells un acord per a la limitació de mandats que no té caràcter retroactiu, les seves paraules han anat adreçades a deslegitimar la mesura. El gallec ha insinuat que es voldria tornar a presentar, en cas de noves eleccions, i ha posat el cas de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que mana des del 2005. Sobre això, ha llançat una crítica velada a la formació taronja, assegurant que no s'havia de ser "dogmàtic" i que tot just començava a ser president després d'un any d'interinitat.