El líder del Partit Popular i president en funcions, Mariano Rajoy, ha acceptat condicionalment l'encàrrec del rei Felip VI de buscar suports per formar govern, proposta que el monarca li ha fet durant la ronda de consultes. És a dir, que Rajoy ha deixat entreveure que només es presentarà a la cerimònia si obté els suports suficients per no fracassar en ella. Després de la votació al Parlament de Catalunya sobre les conclusions de la comissió de Procés Constituent, el líder del PP creu que urgeix un govern, considerant que aquest és un dels "més greus desafiaments" que hauria viscut Espanya.

Rajoy redoblarà a partir d'ara "la intensitat dels contactes" que estava mantenint de forma "discreta i constant" amb la resta de forces constitucionalistes, però no té data sobre quan celebraria el Ple. El president en funcions només ha indicat que es produiria en un "termini raonable i limitat" de temps, jugant amb l'ambigüitat i esquivant les preguntes dels periodistes. Fonts de Moncloa no han estat conclusives tampoc, de manera que si no obté els suports, podria declinar. L'estratègia apunta en la línia de fer-se amb el mandat constitucional i que Pedro Sánchez no li passi per davant, com va ocórrer el gener, després que el gallec el rebutgés.

Com a candidat proposat pel monarca, el president interí sembla sentir-se ara més legitimat. Ha reiterat la seva voluntat d'arribar a acords amb els opositors, recordant que va remetre un document a PSOE i Ciutadans per posar-se a treballar. Sobre si exclourà partits com el PDC de la ronda de contactes que reprendrà, Rajoy ha indicat que no negaria el diàleg a ningú, i es trobarà amb qui i com ho vulgui, en obert o en tancat. En aquest sentit, ha informat el Rei sobre l'estat de les converses públiques i privades que ja ha mantingut aquests dies i de les possibilitats d'arribar a acords.

Rajoy es mostra preocupat per la necessitat d'aprovar el sostre de dèficit que marca Brussel·les, transposar un seguit de directives comunitàries i aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat. Aquest element serviria, segons el president, per estimar un calendari aproximat sobre la investidura. Han d'estar aprovats entre el 23 i el 30 de setembre, de manera que això col·locaria la possible cerimònia a finals d'agost: 23, 24 i 25. Aquests objectius, i el "desafiament" de les accions del Parlament de Catalunya per al Tribunal Constitucional, serien motiu per accelerar la formació de govern.

Així les coses, el popular no sembla tenir encara els suports. Ciutadans ja va indicar que s'abstindrà en la segona volta, i només votarà 'sí'' en la investidura d'un dirigent del PP si no és amb Rajoy. En el cas del PSOE, el 'no' es manté. Però el candidat ha deixat la porta oberta a una possibilitat que sobrevola la política espanyola. Aquesta passa perquè la formació d'Albert Rivera li voti 'sí' i el PSOE s'abstingui. Rajoy ha assegurat que en cap cas el polític català li hauria fet arribar el seu vet a ell durant les reunions en privat, mentre que en públic Rivera sempre ho ha afirmat així. 

Però sobre què ha canviat perquè ara sí que accepti condicionalment l'encàrrec de Felip VI amb cap aliat com al desembre, Rajoy ha afirmat que les eleccions haurien estat clarificadores. El PP ha crescut 14 escons, motiu pel qual se sent legitimat per fer la passa endavant i demana als seus oponents "altura de mires". És una prioritat per al gallec mantenir la consolidació econòmica i la creació d'ocupació, recordant les pressions de la Unió Europea i la voluntat dels ciutadans que ja hi hagi un executiu després de gairebé un any en interinitat i sense aprovar ni un projecte de llei.

"El desafiament" del Parlament al TC

Rajoy ha informat que ha remès al Rei la voluntat de portar la votació d'aquest dimecres al Parlament de Catalunya davant del TC. L'executiu central ja ha consultat a l'Advocacia de l'Estat quins passos se seguiran d'ara endavant. Aquest divendres, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Moncloa informarà sobre les accions legals que emprendran.