La majoria absoluta del Partit Popular al Senat és un dels actius més preuats per al president espanyol, Mariano Rajoy, després de perdre la majoria absoluta al Congrés. Aquesta li serveix per barrar qualsevol reforma de la Constitució endegada per l'oposició, o bé, decidir l'aplicació de l'article 155. Així les coses, l'avantatge podria convertir-se en un llast després que el president de la cambra alta, Pio García-Escudero, hagi respost que la Mesa estudiarà la carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per impartir una conferència sobre el referèndum a la institució. 

Segons el reglament, les decisions de la Mesa es prenen per majoria absoluta, i l'òrgan està compost per set membres, inclòs el president, quatre dels quals són del PP –Pedro María Sanz Alonso, vicepresident primer; Luis Aznar Fernández, secretari primer; María Adelaida Pedrosa Roldán, secretària segona, més García-Escudero–. La resta, tres membres, són dos del PSOE –Juan Carlos José Raffo Camarillo, secretari quart, i Joan Lerma Blasco, vicepresident segon– i un darrer, la secretària tercera, és del PNB, María Eugenia Iparraguirre. 

La qüestió és que Puigdemont ha posat el govern espanyol contra les cordes, ara que l'operació diàleg semblava ja aparcada, obligant-lo a posicionar-se al respecte. Atesa la majoria, i tenint en compte que Rajoy és el president del Govern d'Espanya i del seu partit, la decisió última li hauria de correspondre a ell mateix. Això, sense perjudici que la Mesa és un òrgan sobirà a tots els efectes, però el sistema polític espanyol es caracteritza per les disciplines de vot.

Així i tot, no es poden establir apriorismes de quina serà la decisió. El senador del PP català, Xavier García- Albiol no vol que el format sigui una conferència, sinó una compareixença a la Comissió General de Comunitats Autònomes, o davant del Ple, "no en una sala, com un visitant", com ha assegurat aquest dimarts. Segons el reglament, la Comissió és un òrgan que integra en un mateix espai senadors (el doble que la resta de les comissions) i representants del Govern de l'Estat i de les comunitats autònomes, que poden intervenir en les seves sessions i sol·licitar la seva convocatòria, com és la proposta del representant del PP català.

Per la seva banda, el portaveu del grup popular, José Manuel Barreiro, no ha volgut dir posicionament del grup, a l'espera del que ho decideixi la Mesa del Senat la setmana que ve. És a dir, el PP de Rajoy.