El president Carles Puigdemont ha comparegut en un missatge institucional emès per TV3 per deixar clar que no es considera destituït pel Consell de Ministres i per fer una crida a l'oposició democràtica a l'article 155, que suspèn l'autogovern.

El president ha enregistrat el missatge des de la delegació del Govern a Girona. “Tenim clar que la millor manera de defensar les conquestes assolides fins avui és l’oposició democràtica a l’aplicació de l’article 155”, ha assegurat el president, que ha descrit l’activació d’aquest article com una “agressió premeditada a la voluntat dels catalans que de manera molt majoritària i al llarg de molts anys ens hem sentit nació d’Europa”.

El president ha recordat que el Parlament va recollir divendres el mandat dels ciutadans del 27 de setembre, on la majoria sorgida de les urnes va encomanar la proclamació de la República, i que el Consell de Ministres va acordar tot seguit la destitució del Govern i la dissolució del Parlament, en el que ha descrit com una decisió contrària al mandat dels catalans a les urnes.

Puigdemont ha insistit que la voluntat del Govern és continuar treballant per complir els mandats democràtics i per buscar la màxima estabilitat i tranquil·litat.

Paciència i perspectiva

“L’etapa en què hem entrat l’hem de continuar defensant amb un incansable sentit cívic i compromís pacífic. La vostra reacció és la pròpia d’un país madur, que sap on vol anar i com hi vol anar. No ens en desviem: continuem perseverant en l’única actitud que ens pot fer guanyadors. Sense violència, sense insults, de manera inclusiva”, ha reclamat.

La petició del president a la societat catalana davant d’aquesta situació és “paciència, perseverança i perspectiva”.

"Seguirem treballant"

També ha instat a evitar la repressió i les amenaces, sense abandonar “mai, mai de la vida, en cap moment, una conducta cívica i pacífica”. “No tenim ni volem la raó de la força. Nosaltres no. Us ho demano convençut que aquesta demanda és la que espera tothom, també fora del nostre país”, ha afegit.

“Seguirem treballant per construir un país lliure, per garantir una societat que tingui menys injustícies, més igualtat, més solidaritat i més fraternitat amb tots els pobles del món, començant pels pobles d’Espanya, amb els quals volem vincular-nos des del respecte i el reconeixement mutus”, ha conclòs.

El Govern ha enviat el missatge a través del seu mail, l'ha penjat a la web i l'ha difós a través de les xarxes.

Aquesta és la primera compareixença pública del president des que divendres, un cop aprovada la declaració de la República catalana al ple, va protagonitzar un breu parlament davant de centenars d'alcaldes des de l'escalinata de la cambra catalana. Poc després, el Consell de Ministres va anunciar la destitució del president i de tot el Govern.