"Si el Tribunal Constitucional em suspèn, l'endemà aniré a treballar com faig a diari". Aquesta és la resposta contundent del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan se li ha preguntat, en una entrevista a RAC1, sobre una possible inhabilitació del TC. "El TC no pot suspendre un president i jo no plegaré perquè em defensa l'Estatut", ha afegit el president.

Sent aquest dimarts l'endemà de la Diada, Puigdemont ha començat amb una valoració sobre la manifestació d'ahir dilluns; "Entre els 350.000 assistents que diuen alguns i 1.000.000 hi ha un abisme", i ha recordat que l'Assemblea (ANC) tenia 500.000 persones inscrites. Tot i això, ha assegurat que no es preocupa per les xifres "perquè tothom ha pogut veure com són les nostres manifestacions: massives, així que no poden dir que el procés és un suflé".

"D'aquí a 19 dies tenim un referèndum", ha dit el president, que també ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat: "Si ens mantenim com fins ara d'aquí a l'1-O no passarà res anòmal". Puigdemont ha exposat que s'ha arribat "fins on som" amb grans discrepàncies dins el mateix Govern però ha remarcat que han estat capaços de conciliar-les "pel referèndum".

Pel que fa a la validesa del resultat que s'obtingui l'1-O, Carles Puigdemont ha assegurat que "si ens mantenim units s'aplicarà el resultat" i ha dit que "amb les garanties que ofereix el Govern català ara mateix puc garantir un referèndum vinculant".

I què passarà si guanya el 'sí' el dia 1 d'octubre? "Que automàticament entrarà en vigor la llei de Transitorietat i començarem a caminar com un estat independent", ha explicat el president. Tot i això, quan se li ha preguntat si tenen les urnes i les paperetes, ha evitat la resposta: "Només puc dir que el dia 1 hi seran".

Un altre tema que s'ha tractat són les xifres de participació. Puigdemont ha volgut treure ferro a aquest assumpte dient que "no ens hem de preocupar a l'hora de desbordar participacions perquè aquest referèndum no és normal, no està acordat amb l'Estat". Ha afegit que en el moment que "es pugui acreditar que la majoria de catalans volen la independència", ell es dirigirà a Europa. 

"Rajoy no pot ni vol parlar"

El cap del Govern ha confessat que no parla del referèndum amb el president espanyol, Mariano Rajoy, des del mes de gener, un període de temps que ha descrit com "massa llarg perquè ell em diu que no pot ni vol parlar"; ha especificat que si el president espanyol vol parlar ell s'hi pot presentar "avui mateix".

"Durant 40 anys hi ha hagut moltes propostes catalanes per Espanya però cap proposta espanyola per Catalunya", ha posat de manifest Puigdemont, que ha considerat que actualment es continua amb aquest "tornar amb la mateixa cançó". 

En referència als alcaldes que han dit que no obriran els col·legis electorals, el cap del Govern català ha dit als seus ciutadans que els oferirà totes les facilitats que faci falta per exercir el dret de vot "en un altre lloc". En la mateixa línia, ha volgut deixar clar que "allò d'interpel·lar els alcaldes ho vaig dir perquè crec que els polítics no estem per damunt dels ciutadans", i ha demanat que no es busquin interpretacions errònies. 

Barcelona i l'1-O

"Estic més que convençut que els barcelonins i barcelonines votaran", perquè segons el president, "l'alcaldessa Ada Colau té ganes de participar-hi". És per aquest motiu que ha explicat que ara els toca buscar la manera perquè els barcelonins que vulguin puguin votar, una negociació que assegura que "està més aprop del que molts es pensen".

Un altre tema que s'ha tractat durant l'entrevista és el paper dels Mossos d'Esquadra el dia del referèndum, un paper que Puigdemont ha descrit com "el de sempre, protegir i vetllar per les persones com ja van fer amb la consulta del 9-N". A més a més, ha afegit: "Si els Mossos han d'escollir entre retirar urnes i protegir els ciutadans... Crec que tindran molt clares les seves prioritats".

"No hi haurà cap episodi de violència"

"No temo cap episodi de violència tot i que s'hagi especulat", amb ironia ha dit que "potser a alguns els hagués agradat perquè sembla que els ha sabut greu que ahir durant la Diada tot anés bé".

Finalment, el cap del Govern de la Generalitat ha recordat: "Des del 2010 no tenim l'Estatut que volem", i que per tant "el respecte dels drets dels diputats no ens el vam carregar nosaltres si no el govern espanyol amb les seves retallades". En la mateixa línia ha situat el Consell de Garanties Estatutàries: "Van ser ells (Espanya) qui van retirar el dret de prendre decisions vinculants quan es van carregar l'Estatut".