El president Carles Puigdemont ha criticat aquest dimecres l'actitud del rei Felip VI davant del procés. "Quan l''a por ellos' el diu el Rei deixa de ser un cap d'Estat neutral, pren partit", ha retret en una entrevista a El Punt Avui des de Brussel·les, assegurant que amb els seus discursos ha "emparat" aquesta violència. 

"És evident que el Rei ha decebut a molta gent", ha apuntat Puigdemont, que ha afegit també que com a figura institucional "ha perdut tot el respecte des del moment que forma part de la política del PP de la Faes i empara la violència de l'1-O". "És que hem deixat de ser ciutadans espanyols dignes de la seva representació?", s'ha preguntat. 

Sobre les eleccions del 21-D, el president ha recordat que va anunciar que no es tornaria a presentar, però que "no em pensava que passaria això". "Estem en situació excepcional", ha assegurat, "no m'imaginava que estaria a Brussel·les". 

"Confio anar a prendre possessió al Parlament"

Pel que fa als resultats de les eleccions, Puigdemont ha senyalat que "és una exigència democràtica que l'Estat respecti el resultat del 21-D i permeti prendre possessió al Govern". En aquest sentit, ha assegurat que no s'imagina que el president o els consellers no puguin prendre posessió del càrrec perquè estiguin a la presó o a Brussel·les. "Confio en anar a prendre possessió al Parlament després de les eleccions", ha afegit.

Més enllà dels resultats, el president també s'ha referit al fet que finalment no s'hagi pogut conformar una llista unitària de l'independentisme i ha assegurat que "és una decepció", però ha demanat evitar "fer més autocrítica de la necessària". Pel que fa a la llista de JuntsXCAT, que ell encapçalarà, ha defensat que el PDeCAT ha fet un esforç "colossal" per configurar una llista "més meva que del partit". "A la llista, hi haurà molta gent que no ha fet mai política però que se sent amb compromís polític", ha assegurat.

"Era inimaginable que es carregarien la democràcia amb aquesta impunitat"

Sobre els processos judicials, Puigdemont ha defensat que "anant a declarar era més possible entrar a la presó. A Bèlgica, encara tenim itinerari". En aquest sentit, ha reiterat que les decisions que es van prendre -de marxar a Brussel·les o anar a l'Audiència- eren "personals i respectables" i ha recordat que ell "sempre ha estat aquí amb tota legalitat i en mans de la justícia". 

"Era inimaginable que es carregarien la democràcia amb aquesta impunitat", ha apuntat el president, que, evitant fer "més autocrítica de la necessària", ha defensat que "hi havia una anàlisi equivocada. Pensàvem que la OTAN i la societat de la informació haurien generat les vacunes suficients davant d'un estat autoritari".