"Si el poble català decideix que vol ser un Estat independent, actuarem des del primer moment com un Estat". Així de clar i contundent s'ha mostrat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en una entrevista publicada a cinc diaris austríacs, entre ells, el Salzburger Nachrichten i el Die Presse, en què també ha manifestat el seu optimisme amb el convenciment que l'1-O guanyarà el 'sí', tot i que ha volgut deixar ben clar que acceptaran els vots del 'no'.

"Espanya està preparada per això?", s'ha qüestionat, al mateix temps que ha afirmat que l'Estat espanyol "només podrà impedir la independència de Catalunya si fa una proposta millor per als catalans". Ara bé, Puigdemont té clar que els de Mariano Rajoy no tenen cap proposta per a Catalunya i que, precisament per això, el Govern tirarà endavant amb el referèndum i també amb la independència, en cas que s'imposi el 'sí'.

El primer pas a seguir, segons ha volgut fer saber a Europa, serà donar el tret de sortida a una transició que atorgui a Catalunya el ple reconeixement internacional. Un dels principals problemes, ha posat damunt la taula, és que "no tenim autonomia econòmica", i que, per més inri, el Tribunal Constitucional "ha cancel·lat la major part de les nostres lleis".

Perdre la partida

Convençut que si l'Estat acaba fent ús de la força i sobrepassant els límits de l'Estat de dret "haurà perdut", el president de la Generalitat ha afirmat que això és "una lluita entre els partidaris de la democràcia i les forces que no volen que exercim el nostre dret a l’autodeterminació".

Dret a l'autodeterminació i llibertat d'expressió que, segons ha recordat, "són drets fonamentals reconeguts per l’Estat espanyol", al qual ha volgut recordar que als inversors estrangers "no els fa cap por el procés cap a la independència".

I això s'ha anat veient en aquests darrers anys. No només els inversors estrangers no han deixat d'invertir, sinó que molts s'han fixat en Catalunya i s'hi han acabat instal·lant, com Amazon o fins i tot Hard Rock Café, que ara serà l'encarregada de construir el complex de BCN World.