El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha emplaçat la UE a fer “una reflexió molt seriosa” si no vol continuar provocant la desafecció dels seus ciutadans i s’ha referit de manera particular al “menyspreu” i la “poca sensibilitat” que a vegades ha mostrat cap a les seves diferents realitats.

Amb la mirada posada al referèndum que reclama Catalunya, Puigdemont ha subratllat el fet que el Regne Unit ha pres la decisió d’abandonar la UE amb un 51,9% dels vots, la qual cosa ha estat “un percentatge suficient per prendre aquesta decisió”, i ha expressat el suport cap al poble escocès que “si avui fos un país independent hauria votat continuar a la UE”.

A parer del cap de l’executiu català, la UE ha de repensar “l’actitud a vegades de menyspreu cap a diferents realitats europees”. “Hi ha diferents veus i de moment els dirigents de la UE han estat poc sensibles a aquesta diversitat”, ha explicat.

“Tampoc han estat sensibles envers les classes mitjanes i populars”, ha afegit. Segons el president, la UE ha semblat “tristament” un projecte més de les elits que de la ciutadania que s’hi havia adherit amb entusiasme.

Finalment, ha advertit que també caldrà “reflexionar sobre la poca disposició a desburocratitzar Brussel·les”.

Puigdemont, que ha fet les seves valoracions des de Girona, ha emplaçat també a treballar “per evitar propostes populistes i risc de xenofòbia” i ha refermat la voluntat de Catalunya com a vella nació europea a contribuir a aquesta construcció.

Seguiment del Govern

El president havia repiulat aquest matí un tuit de la política europea Viviane Reding en el sentit que un bon divorci és millor que un matrimoni fracassat.

 

El vicepresident Oriol Junqueras ha estat seguint el resultat al llarg de la nit, com ha quedat clar amb el tuit que ha fet a les quatre del matí.