El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha expressat avui la seva "indignació" pel fet que es jutgi els promotors de la consulta del 9-N del 2014, l'expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, i ha denunciat: "Avui molts ens sentim jutjats".

En una declaració institucional en la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, just abans d'acompanyar Mas, Ortega i Rigau al Palau de Justícia de Barcelona, on seran jutjats pel 9-N del 2014, Puigdemont ha afirmat que l'expresident i les dues exconselleres defensaran la seva dignitat "no agenollats sinó en peu".

Firmes contra Catalunya

Puigdemont ha acusat l'Estat de "judicialitzar" assumptes que haurien de resoldre's per la via política i cometre "tota mena d'abusos per perseguir idees", encara que ha advertit que trobaran "la mateixa resposta que van trobar" després de la campanya de recollida de firmes del PP contra l'Estatut del 2006, "firmes sovint convertides en firmes contra Catalunya", ha afegit.

En la seva breu intervenció, de poc més de dos minuts, Puigdemont ha denunciat que Mas, Ortega i Rigau "seran jutjats per una causa que mai hauria d'haver arribat als tribunals".

Puigdemont ha asseverat que la consulta del 9-N, en què van participar "més de 2,3 milions de persones", va representar un "compromís" entre les institucions i la ciutadania catalanes i, amb ella, "Catalunya va enviar un senyal" democràtic al món.

Democràcia sana

Segons el seu parer, "la democràcia ha de témer sempre" la possibilitat de "desconnectar-se dels ciutadans", i el 9-N va ser un esdeveniment "contra aquesta perversió" i va representar una demostració d'una "democràcia però sana" que la d'"un país que envia a la banqueta dels acusats els que van fer possible" aquella votació.

El president de la Generalitat ha garantit que el judici pel 9-N tindrà una "resposta d'un poble que, amb totes les seves diferències, matisos i diversitats, vetlla per la seva dignitat".

"Dignitat que avui, amb la seva actitud noble i lleial, defensaran Mas, Ortega i Rigau davant un tribunal, no agenollats sinó drets", ha sentenciat el president de la Generalitat.