La tensió entre el Govern i el Tribunal Constitucional no es limita al procés sobiranista. Aquesta tarda, el Govern ha presentat davant dels partits, Ajuntaments i entitats socials reunits al palau de la Generalitat la nova llei amb què l'executiu català pretén "deixar sense efecte" la suspensió per part del TC de la llei d'emergència social, la llei 24/2015.

El president, Carles Puigdemont, ha comparegut davant la premsa en acabar la cimera per subratllar que aquesta és la "resposta catalana a la suspensió d'una iniciativa legislativa del Parlament de Catalunya que recollia un altíssim consens". Es tracta, segons el cap de l'executiu, d'una "eina pràctica i efectiva amb seguretat jurídica".

L'objectiu de la reunió era explicar les mesures en l’àmbit d’habitatge impulsades com a resposta al recurs que va interposar l'executiu espanyol davant del TC contra la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència social.

Puigdemont, que no ha respost preguntes, ha argumentat que l'avantprojecte de llei habitacional per a persones en risc d'exclusió que ha presentat la consellera de Governació, Meritxell Borràs, davant la cimera és resultat de la feina feta entre el món polític, la societat civil i els experts per aconseguir "un bon instrument", i ha assegurat que l'executiu s'ha compromès a tramitar-la amb "promptitud".

El president ha anunciat també la creació d'un grup de treball sobre lloguer abusiu.

Colau demana voluntat política i recursos

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha comparegut al faristol del Govern després del president, ha celebrat la presentació de l'avantprojecte de llei i ha admès que tots els ajuntaments han manifestat el seu suport, però ha reclamat "voluntat política" i recursos per donar resposta a les famílies en situació més vulnerable.

En la cimera han participat també la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident, Oriol Junqueras, les conselleres Neus Munté, Meritxell Borràs i Dolors Bassa i el conseller Jordi Baiget, i una amplia representació d’Ajuntaments catalans, així com representants de tots els grups parlamentaris, la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, la Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne, el president de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, els sindicats UGT i CCOO, i el president de Consell de l’Advocacia Catalana.

La nova llei preveu un sistema de medicació en casos de famílies amb sobreendeutament i la utilització de “manera temporal” dels habitatges buits d’entitats financeres per donar-los ús social.