El president Carles Puigdemont doblarà l’aposta d’Artur Mas. Portarà a la reunió amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, un nou document de 46 punts que servirà per actualitzar la carpeta que havia deixat damunt la taula el seu predecessor amb 23 propostes, segons ha sabut El Nacional.

Puigdemont ja ha avançat, sense dir-ho explícitament, la seva intenció de portar aquest nou document durant la sessió de control al Parlament. En resposta a la intervenció del popular Xavier García Albiol li ha explicat que duria propostes concretes a la trobada, allò que ha incomplert el govern central. “No seran 23 punts, ja li avanço que seran uns quants més”, ha reblat.

Quatre eixos

La darrera cita de Mas amb Rajoy, el juliol del 2014, va servir perquè el president de la Generalitat portés un document amb 23 reclamacions concretes de les quals tot just se n’ha complert una.

El document que avui portarà Puigdemont inclou punts relacionats amb els quatre capítols que des del Govern s’ha anunciat que es vol abordar amb el president espanyol en funcions. Qüestions sobre la capacitat de donar resposta a les necessitats socials dels catalans; incompliments de l’executiu espanyol, especialment en relació amb l'Estatut; relacions Catalunya-Espanya i el mandat del 27S; i desjudicialització de la política.

Segon document

Puigdemont, que en aquests moments viatja en AVE cap a Madrid, portarà un segon document a la trobada: Un extracte de la seva intervenció en el debat d’investidura.

Al llarg de la sessió de control, el president ha celebrat que la Moncloa no hagi posat “cap pega” als temes que vol tractar en la reunió, entre els quals ha inclòs els canvis socials que ha viscut el país. Segons Puigdemont, el president espanyol “ha de saber” que la Generalitat té un president electe “d’un Parlament amb majoria independentista". “Encara que entenc que vostè ja l'haurà informat al respecte”, ha ironitzat adreçant-se a Albiol.