El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha mostrat convençut que Catalunya se situarà "en el concert de les nacions lliures del món". Així ho ha declarat després d'inaugurar una escultura dedicada a Lluís Companys a Besalú.

Puigdemont ha assegurat que hi haurà un temps en què els catalans miraran enrere i se n'adonaran que "els sacrificis, les incomprensions, els menyspreus, les negatives i els silencis hauran valgut la pena" i ha afegit que "haurà valgut la pena perquè col·lectivament alçarem aquest país i el situarem en el concert de les nacions lliures del món.

En un acte de record al president Lluís Companys, Puigdemont ha recordat que Companys el va elegir el poble i per això ho van jutjar i el van afusellar", i ha afirmat que es té el deure de dignificar aquella memòria. "Tots els Lluís Companys que han existit avui se sentirien reconeguts i reconfortats en veure'ns perquè aquell poble que havia de ser derrotat és viu, està mobilitzat i té el mateix projecte que tenien segles enrere", ha declarat Puigdemont.