“Avui molts ens sentim jutjats”. El president, Carles Puigdemont, ha posat en marxa pocs minuts després de les vuit del matí la protesta del Govern i del Parlament davant el judici del 9-N amb una declaració institucional a la galeria gòtica.

Ha estat una declaració breu, però directa. Davant la porta del saló Montserrat que porta al seu despatx, flanquejat per una senyera, el president ha advertit que els responsables d’haver judicialitzat les reivindicacions polítiques rebran “la resposta d’un poble que, amb totes les seves diferències, matisos i diversitat, vetlla per la seva dignitat”.

Han seguit la intervenció des del pati dels Tarongers la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, responsables del Govern i del grup parlamentari de JxSí, així com l’expresident, Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau, acompanyats de les seves famílies. Tot ells havien entrat al Palau per un accés lateral, i han compartit un esmorzar al saló Torres Garcia amb el president i el Govern.

Minuts després d'acabar la declaració, Puigdemont, acompanyat dels encausats, s’ha dirigit cap a la plaça Sant Jaume per iniciar el recorregut previst. Amb ells, la presidenta del Parlament, i el Govern amb el vicepresident, Oriol Junqueras, al capdavant.

A la plaça Sant Jaume esperaven diputats de JxSí i de CSQP, els cupaires Joan Coma i Lluc Salellas, i regidors de CDC i ERC de l’Ajuntament de Barcelona, entre altres. A la nombrosa representació política s’hi ha afegit un núvol de periodistes i de simpatitzants amb banderes que esperaven el començament del recorregut cantant Els Segadors i amb crits d’independència.

L’anada cap al TSJC ha començat pel carrer Jaume I, travessant la via Laietana que s’ha tallat al trànsit, per seguir pel carrer Argenteria fins a arribar al Fossar de les Moreres. Allà, esperava la Coronela, i hi ha hagut una aturada del recorregut abans de seguir pel passeig del Born.

Al llarg de la caminada s’han repetit els crits d’ànims i els clams d’independència tant des del carrer com des dels balcons on els veïns recollien amb càmeres el moment.

El recorregut d'1,8 quilòmetres, en el qual, a mesura que avançava, s’ha anat afegint més i més gent, s'ha alentit més del que s’esperava i l’expresident, l’exvicepresidenta i l’exconsellera, visiblement emocionats, han arribat passades les nou del matí, l’hora en què havia de començar el judici. Al passeig Lluís Companys esperaven milers de persones, 40.000 segons els organitzadors, que han acollit la comitiva amb crits de suport.

Després de posar per als fotògrafs davant la paraula democràcia, el president i el Govern han acompanyat els tres investigats fins a les escales del TSJC. Un cop han accedit al Tribunal, el president ha tornat cap al Govern.

Al carrer, la gent ha seguit la intervenció d’Artur Mas a través dels altaveus. Han corejat les seves respostes i han escridassat les puntualitzacions del president del tribunal, Jesús María Barrientos. També les respostes d'Ortega atribuint la fena feta durant el 9-N als voluntaris ha provocat la resposta dels presents.

Igualment, els problemes amb la bandera espanyola que de bon matí ha aparegut parcialment arrencada pel vent ha atiat les protestes dels presents quan s’ha arriat per tornar-la a hissar tot seguit, ja ben posada.

En acabar les declaracions, Mas ha volgut donar les gràcies als presents, des d'un escenari muntat al mig del passeig. "Gràcies per ser-hi, per la companyia, pel suport, per les conviccions i ideals", ha exclamat l'expresident.