El PSC de Girona s'ha alineat al costat dels partits independentistes en votar a favor d’una moció de suport a Mas i en contra de la sentència del 9-N a l'Ajuntament de la ciutat.

En concret, la moció presentada per la via d’urgència al ple municipal de Girona d’aquest dimarts al vespre, rebutja la sentència que inhabilita Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau i alhora proposa i dóna suport al Govern de la Generalitat perquè “en nom del poble català”, “presenti un recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans del Consell d'Europa per possible vulneració dels principis democràtics i de l'Estat de dret.

Així mateix, la moció demana que des del món local s’insti a la Comissió Europea per tal que “iniciï el procediment previst a la ‘rule of law’, per tal que s’activi l'article 7 del Tractat de la UE, que regula el procediment en cas de violació dels valors de la UE per un Estat membre”.

Reacció del PP

La votació del PSC, que es va sumar a les de CiU, ERC i CUP, ha provocat la reacció del PP, que ha emplaçat els socialistes a "reflexionar sobre quin resultat els ha donat els últims anys aquesta ambigüitat i aquest flirteig amb el nacionalisme”. Segons el portaveu del PP, Alejandro Fernández, “la via de la legalitat és la que necessita Catalunya en aquest moment i és la que hauria de tenir el PSC".

El PSC forma part del govern municipal de Girona, governat per Convergència i Unió. En virtut dels pactes de govern, la líder dels socialistes gironins, Sílvia Paneque, és la primera tinenta d’alcadia i responsable de l’àrea d’Igualtat, Drets Socials, Treball, Joventut i Seguretat. Així mateix, el PSC ostenta dues regidories més.

Esquerdes al PSC

La postura dels socialistes gironins contrasta amb el posicionament oficial del PSC en relació al procés sobiranista i engrandeix l’esquerda que es va produir després del rebuig del PSC al Pacte Nacional pel Referèndum, quan l'Ajuntament de Sant Just Desvern, governat pel socialista Josep Perpinyà, va votar a favor del Manifest que impulsa el Pacte fent costat als regidors d’ERC i PDeCAT.

A més de Sant Just, a Terrassa es va aprovar un text a favor del Pacte Nacional, aquest cop gràcies a l’abstenció del PSC, que sí que es va sumar a "condemnar" la politització de l'estament judicial espanyol així com de "mostrar el suport als polítics i les institucions que estan sent investigats per la justícia per haver promogut i facilitat l'exercici del dret a decidir".