Després que Junts pel Sí hagi garantit un període d’esmenes a la llei del referèndum, que encara no ha estat ni tramitada, els socialistes han fet saber que presentaran una esmena a la totalitat. Ho ha anunciat la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, que ha avançat que faran servir “tots els mecanismes legals” a les seves mans contra l’aprovació de les lleis de desconnexió.

Entre aquests “mecanismes legals”, hi ha també el de demanar a la Mesa que reconsideri la negativa a demanar un informe jurídic sobre les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. En aquest sentit, han presentat una petició de reconsideració, que fa que la Mesa del Parlament s’hagi de reunir durant les pròximes hores per donar-hi resposta per escrit. Els socialistes incidiran en aquesta reconsideració a cada pas que faci la majoria independentista, a cada decisió que prengui la Mesa.

Segons Granados, amb els seus plans per aprovar la llei del referèndum, la majoria independentista està “atemptant contra el dret de participació política”. És per això que ha volgut deixar clar que faran servir “tots els articles del reglament i de l’Estatut per a defensar els drets dels diputats”.

Per altra banda, el PSC també té preparada una sol·licitud de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república, que consideren que Junts pel Sí i la CUP volen aprovar “trepitjant els drets dels diputats”.

Granados ha explicat que els diputats socialistes abandonaran l’hemicicle en el moment de la votació de la llei del referèndum. “No volem formar part de fer saltar pels aires l’Estatut d’Autonomia”, ha denunciat la portaveu socialista. “Estem posant les institucions d’autogovern en el precipici”.