El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha instat el president Carles Puigdemont a convocar eleccions a Catalunya o, si no n'hi ha, a què comparegui al Senat per garantir el "restabliment de la legalitat" i oferir un "diàleg sense condicions". "Citem Puigdemont a escollir entre un d'aquests dos camins", ha dit en declaracions a la premsa aquest dissabte. Convocar eleccions perquè els catalans puguin elegir "amb garanties" el "curs polític" o comparèixer "sense condicions prèvies però garantint el retorn a la legalitat" al Senat perquè s'arribi a un "pacte d'Estat per a Catalunya".

El dirigent socialista ha indicat que el PSC treballarà perquè hi hagi eleccions "el més aviat possible", i que allò ideal seria que fossin convocades per Puigdemont. També ha afirmat que fins que el Senat no ratifiqui les mesures aprovades avui al Consell de Ministres per aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució, des del PSC se seguirà treballant per a un "acord polític".

Illa ha lamentat que avui s'hagi viscut el "xoc de trens" sobre el qual la seva formació "tanta vegades havia advertit", i que pot tenir "condicions nefastes". Ha subratllat que les mesures adoptades avui pel Consell de Ministres són el resultat dels "riscos" adoptats en "posar a les institucions fora de la llei", en referència a les lleis de "desconnexió" aprovades pel Parlament els dies 6 i 7 de setembre.

Entre els motius adduïts per Illa per a l'inici de la tramitació de l'article 155, també ha parlat de l'"intent dels independentistes d'extreure un mandat democràtic per a la independència" després de la jornada del referèndum de l'1 d'octubre. En referència a la reunió celebrada ahir entre Puigdemont i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, Illa ha declinat fer comentaris sobre l'agenda del líder de la seva formació.