El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de Sabadell, Maties Serracant, és el primer càrrec de la Crida per Sabadell (associada a la CUP) investigat (el que abans es coneixia com a imputat) per tràfic d’influències.

Serracant i dos tècnics municipals apareixen en la denúncia feta per dos càrrecs del PSC contra la cessió de l’espai lliure de Cal Balsach a l’associació Casal el Tallaret de la Creu Alta. Aquesta cessió es va aprovar per unanimitat al ple municipal en el mandat anterior, quan eren justament els socialistes qui governaven la capital vallesana. El titular del jutjat número 2 de Sabadell ha acceptat la denúncia i ha qualificat immediatament d'investigats el regidor i els dos tècnics abans de fer qualsevol recerca, una prerrogativa que no sempre s'aplica.

Arran d'aquesta decisió, Serracant ha renunciat temporalment al seu càrrec. L'Ajuntament, que rebutja qualsevol irregularitat, també ha aturat la cessió de Cal Balsach, ha obert una investigació sobre els fets i posa l’expedient administratiu del cas a disposició pública perquè pugui ser consultat per qualsevol.

La torna

La denúncia l’han interposada Josep Ayuso, portaveu del grup socialista a l’Ajuntament de Sabadell, i Maite Morao, una tècnica municipal.

La història té en aquests dos noms el seu nus dramàtic. Entre març del 2013 i l’abril del 2014, Ayuso era el regidor d’Urbanisme de Sabadell i Morao la Cap de la mateixa àrea. El passat mes d’abril, el jutjat número 4 de Sabadell els hi va prendre declaració com a investigats per prevaricació i per un delicte contra l’ordenació del territori. La investigació del jutge versa sobre les obres il·legals (sense permís) que durant anys es van permetre a l’hípica de ca n’Alzina, en sòl no urbanitzable, entre els municipis de Polinyà i Sabadell.

La denuncia que ha donat origen a aquest procediment prové d'una denúncia al Mossos de principis del 2015 feta per... l’Entesa, grup de l’oposició que incloïa la Crida i del qual Serracant n'era regidor. 

En aquest cas de l’hípica també hi estan imputats per un delicte de prevaricació urbanística l'exalcalde de Polinyà, Ramon Mayoral (de CiU) i l'arquitecte municipal d'aquest mateix ajuntament. El propietari de la finca, Quirze Elias, hi està imputat per un delicte contra l’ordenació del territori.

Durant gairebé dos anys, els regidors de la Crida han acudit als plens municipals vestits amb una samarreta on s’hi llegeix “Prou Corrupció. Fora imputats”. Era una manera de demanar la dimissió dels càrrecs investigats en els diversos procediments judicials relacionats amb el mandat de Manuel Bustos i altres. Entre ells el que inclou a Ayuso i Morao.

Maties Serracant ha estat coherent amb l’eslògan de la samarreta, del que la Crida n'havia fet bandera:

"Desgastar"

L’Ajuntament de Sabadell ha posat tota l’artilleria al camp aquest dimarts per defensar al tinent d’alcalde. L’alcalde, el republicà Juli Fernández, ha comparegut acompanyat del mateix Serracant i de la regidora de Transparència, Elena Hinojo.

Fernández ha explicat que malgrat que la investigació s’inicia ara i que ni a Serracant ni als dos tècnics no se’ls imputa cap fet, el jutge ha decidit investigar-los (imputar-los). “La denúncia (d'Ayuso i Morao) té la voluntat de desgastar i es pretén utilitzar una demanda, avalada pel ple, per fer pagar un preu al govern en la seva lluita contra la corrupció”, ha dit l’alcalde.

Al seu torn, Serracant ha dit que “tot i que es tracta d’unes denúncies interposades per uns particulars, on encara no s’ha iniciat la investigació, i tot i que no hi ha cap acusació, com a mesura exemplificant faig un gest polític de fermesa i poso el meu càrrec temporalment a disposició del govern i decideixo renunciar a les responsabilitats executives fins que es tanqui la investigació”.

David Fernández, l'exdiputat de la CUP, ha sortit també a defensar el regidor investigat:

Xavier Domènech, diputat al Congrés d'En Comú Podem, també ha dit la seva:

Maite Morao, l’ex Cap d’Urbanisme, també va denunciar l’Ajuntament de Sabadell per via contenciosa-administrativa el passat 29 d’abril. Morao considera la seva destitució “una represàlia” de l’actual govern municipal per la seva oposició a la cessió de Cal Balsach a El Tallaret, una entitat que considera de l’entorn cupaire.