El Partit Popular ha respost al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre les declaracions al diari francès Le Figaro de no acatar una inhabilitació de la Justícia abans del referèndum. "El senyor Puigdemont pot dir el que vulgui, però ha d'atenir-se a allò que diu la llei", ha dit el coordinador general de la formació, Fernando Martínez Maíllo, en una roda de premsa aquest dilluns a Génova, després del comitè de direcció, al qual no hi ha assistit Mariano Rajoy "per motius d'agenda". "L'Estat de dret complirà la seva funció. La seva posició és igual, és que no li queda més remei. Veurem fins on arriba el desafiament i el plantejament", ha afegit Maíllo sobre l'avanç del sobiranisme. 

El popular ha celebrat la mesura econòmica "preventiva" de condicionar el FLA al referèndum, com va aprovar divendres passat el Consell de Ministres. Per això, preguntat per El Nacional sobre la forma com el PSOE i el PSC s'havien desmarcat afirmant que no s'havien de vincular aquestes sancions a l'1-O, Maíllo ha carregat durament contra el secretari general, Pedro Sánchez. "Té una doble posició que planteja dubtes. Valorem la negativa al referèndum i el suport al govern espanyol en un moment en què s'està qüestionant la sobirania nacional. Però voldríem que el PSOE anés més enllà", ha afirmat sobre sostenir la plurinacionalitat. "No fa cap favor al que hauria de ser una posició única en aquest tema", s'ha vantat. 

Precisament, les accions legals envers l'1-O tindran una continuïtat aquesta setmana. El coordinador general del PP ha recordat la informació anunciada pel líder català, Xavier García Albiol, sobre recórrer al Tribunal Constitucional per aprovar la reforma del Reglament per aprovar les lleis de desconnexió. "És aixafar la democràcia i les regles del sentit comú. Aquí es permet fer tot en 24 hores, com menys transparència i més opacitat millor. Que no se n'assabenti ningú, com menys gent millor", s'ha queixat el popular, tot i que la darrera reforma de la Constitució a Espanya es va fer pel mateix procediment.  

D'aquesta manera, el coordinador general ha aprofitat que aquesta setmana es commemoren les olimpíades de Barcelona 92' per carregar novament sobre el referèndum. "Catalunya, Barcelona i Espanya van oferir al món la seva millor imatge. L'acord que hi va haver entre les formacions i els grups per aconseguir aquest salt qualitatiu es troba a faltar per la deriva independentista. Que saben que porta a la frustració, a tensionar la vida a Catalunya", ha afirmat Maíllo evocant els únics Jocs Olímpics que s'han celebrat a Espanya fins al moment.

L'autocrítica no s'ha fet veure al si del partit, però, quan Maíllo ha denunciat les conclusions de la comissió d'Interior sobre que va existir una "policia política", en temps del ministre Jorge Fernández. "Són esperpents que treuen conclusions que surten de la ment d'alguns, que no té a veure amb les evidències. El seu únic objectiu no és saber la veritat. Les comissions d'investigació estan més desprestigiades que mai, les usen com un instrument polític", ha lamentat el portaveu sobre l'òrgan que estudiava l'Operació Catalunya, i també, la que investiga el presumpte finançament il·legal del PP. 

El que sí que ha anunciat Maíllo és que Rajoy serà a Catalunya dues setmanes abans del referèndum per presentar una escola d'estiu del PP. Seran els dies 15 i 16 de setembre, però a Génova ho han exposat amb plena normalitat sense tenir en compte la proximitat de dates.