"Afortunadament", el Partit Popular comptarà amb el suport del PSOE i Ciutadans per a l'aplicació de l'article 155. Així s'ha expressat el coordinador general de la formació, Fernando Martínez Maíllo, aquest dijous en una compareixença de premsa a la seu de Génova, després que s'hagi acabat el termini perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, confirmés si va declarar –o no– la independència el 10 d'octubre passat, i el Govern espanyol hagi anunciat que aquest dissabte se aprovaran les mesures corresponents a través del Consell de Ministres. 

Maíllo s’ha reafirmat en la postura del Govern espanyol que una carta demanant diàleg equivalia a una “no resposta”, atès que “només se’l requeria perquè torni a la legalitat constitucional i no ho ha fet”, ha dit sobre el dirigent català. "Dona per vàlid que el poble va decidir la independència i això és fals. A més, desoeix el Tribunal Constitucional", ha exposat, després que el TC declarés inconstitucional la votació de l'1 d'octubre i davant la possibilitat d'aixecar la suspensió de la declaració d'independència. "És una amenaça", ha afirmat.

Davant d'aquest escenari, el dirigent popular ha recordat la unitat amb Pedro Sánchez i Albert Rivera. De fet, la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, s'ha reunit d'urgència amb Carmen Calvo, portaveu d'Igualtat del PSOE, per parlar de la implementació del 155. La trobada arriba després que Rivera insistís a Mariano Rajoy a la reunió duta a terme aquest dimecres a la Moncloa que utilitzi aquesta mesura per convocar uns comicis "legals, lliures i amb garanties" a Catalunya. Sobre això, Maíllo ha insinuat que il·legalitzar els partits independentistes no era damunt la taula.