Cs, el PSC i el PP han expressat la seva oposició a la proposta de reforma del reglament del Parlament que va presentar Junts pel Sí per accelerar l’aprovació de les lleis de desconnexió pel tràmit d’urgència. Per aquest motiu, els grups de l’oposició han presentat una petició de reconsideració a la Mesa, en què se li demana que torni a plantejar-se l'admissió a tràmit de la proposta dels independentistes.

Junts pel Sí va presentar aquest dimarts una proposta de reforma del reglament del Parlament a la Mesa a través "d’esmenes amb caràcter urgent" sobre el reglament actual. La proposta va ser admesa a tràmit per la Mesa de manera “condicionada” per falta de requisits formals. 

Davant d’això, Junts pel Sí ha presentat un nou escrit on explicita la “voluntat d’iniciar la tramitació d’una reforma del Reglament” i es demana "la creació d’una ponència parlamentària conjunta". Això implicaria crear una ponència amb representants de tots els grups parlamentaris, que també podrien presentar propostes de reforma al reglament. 

Un cop finalitzat aquest procediment, la ponència elaborarà una proposta de reforma que, posteriorment, s’hauria de debatre i votar al ple. Amb tot, el tràmit podria durar entre dos i tres mesos.

La proposta de reforma que planteja Junts pel Sí inclou, entre d’altres aspectes, la possibilitat que les proposicions de llei es puguin aprovar mitjançant un sistema de lectura única a petició d’un grup parlamentari. Fins ara, aquest mecanisme havia de comptar amb la signatura de tots els grups. 

La mesura es podria aplicar per a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, la de desconnexió, per no facilitar-ne la impugnació. Si la presentés el Govern com a projecte de llei podria portar a la inhabilitació de tots els seus membres. A més, la reforma agilitzaria el procés, ja que es podria aprovar la llei en un sol ple, mentre que actualment el procés de tramitació pot arribar a durar mesos.

Davant això, el PSC va registrar aquest dimecres una petició de reconsideració a la Mesa, ja que es considera que “aquesta iniciativa parlamentària no compleix els requisits formals establerts en el reglament del Parlament”. Cs PP presentaran també la petició de reconsideració per expressar del desacord amb la decisió de la Mesa. 

Els grups de l’oposició consideren que la lectura única minvaria la qualitat democràtica del Parlament ja que no permetria debatre extensament les lleis.

Catalunya Si Que es Pot, tot i haver-se mostrat en contra de la proposta de Junts pel Sí -el portaveu Joan Coscubiela els va acusar de “degradar” la democràcia- no presentarà finalment cap petició de resolució. Consideren que és una mesura encaminada a fer soroll, ja que Junts pel Sí té majoria a la Mesa i, per tant, no tirarà endavant la petició de reconsideració.