El Partit Popular apuja el to entrant en la guerra discursiva amb el procés sobiranista i acusant la Generalitat de prendre una deriva "totalitària" i "xenòfoba". Així ho ha fet el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, qui ha utilitzat unes paraules del secretari d'Hisenda Lluís Salvadó –publicades per La Sexta– on deia que s'estava intentant construir una base amb dades fiscals dels ciutadans de Catalunya. "Per què es posen a casa de la gent? Per què pregunten qui pensa d'una o altra manera? Això és més propi de règims totalitaris", ha sentenciat Casado.

Les paraules del portaveu arriben aquest dilluns després que el president Mariano Rajoy afirmés que es quedava "més tranquil", un cop la Generalitat hagués negat les presumptes informacions del republicà. El to del cap de govern semblava conciliador divendres, quan el mateix Rajoy va assegurar que esperava que la Fiscalia General ratifiqués que la "barbaritat" dita per Vidal. Sobre això, Casado ha indicat que l'Agència de Protecció de dades també s'havia posat en marxa per protegir la "vulneració de drets dels ciutadans catalans", com ho ha titllat.

A Génova el clima és d'assimilar el procés a qualsevol moviment que amenaci la democràcia. Arran de la conferència de la Generalitat a Brussel·les, la setmana anterior el mateix Casado va dir que els aliats de l'independentisme a Europa eren l'extremadreta i el populisme. Aquest cop, fonts populars afegeixen que "començar pels funcionaris ja es va fer a Veneçuela" quan es van elaborar taules per saber quins d'ells estaven en contra del règim d'Hugo Chávez.

El portaveu popular ho remata en públic, indicant que hi ha certa "xenofòbia de cap a qui no pensa com un, quan se senyalen rètols de comerços perquè estan en un altre idioma, i després s'acaba volent saber quina ideologia tenen. On condueix tot això?". Aquestes paraules vénen després que Vidal assegurés en les seves conferències polèmiques que s'enviaria el 2017 una carta als catalans per saber si tributarien en una hisenda pròpia, o si es mantindrien amb l'espanyola.

Amb aquesta mar de fons, el PP pren com a certes les declaracions del jutge inhabilitat, i les vincula al sí de la CUP als pressupostos, com una forma de "contraprestació als extremistes-populistes" per part de Junts pel Sí. "Ballen al so de la CUP, són ostatges d'un govern irresponsable", ha denunciat el portaveu, qui més tard ha parlat de la "fragmentació de la societat catalana", citant un exemple que hauria vist en un barri barceloní, on una pintada deia "Sarrià independent".

Els populars s'erigeixen com a defensors i garants de la unitat de la nació espanyola i asseguren que no en deixaran passar ni una. Per aquest motiu, donen suport a la petició del diputat català Xavier García-Albiol perquè el president de la Generalitat Carles Puigdemont comparegui al Parlament a explicar el cas Vidal. També insten el PSC que se sumi a Ciutadans i el PP. Segons fonts de la direcció del partit, el vot dels socialistes donaria la majoria suficient per al ple extraordinari, motiu pel qual es mostren convençuts que finalment el donaran.