Nou cop de porta de la justícia espanyola a Catalunya. A partir d'avui, la Policia Nacional custodiarà el Palau de Justícia de Barcelona, juntament amb els Mossos d'Esquadra, que deixaran de tenir aquesta exclusiva. Així ho ha decidit el president del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), Jesús María Barrientos, que ha demanat al cap de la Policia Nacional a Catalunya que sumi els seus agents als que ja hi ha dels Mossos al Palau de Justícia. 

mossos policia nacional gemma liñan

I no només això. Barrientos ha ordenat al cap de la policia espanyola que enviï els agents que cregui necessaris i li ha demanat que, malgrat que la policia catalana continuarà vigilant el TSJC, ho faran sota les ordres "de qui dirigeixi la unitat del Cos Nacional de Policia desplegada" per així "preservar la seguretat de l'edifici" i el "normal" funcionament de la seu de la justícia a Barcelona.

El motiu d'aquesta iniciativa és clar. Segons el president del TSJC, "la decisió obeeix a la previsió d’extremar la seguretat de l’edifici i garantir el seu ple i normal funcionament" en cas que el Parlament es faci la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) perquè, a parer de Barrientos, coordinar els dos cossos de la policia pot ajudar a "preservar de forma més eficaç la legalitat constitucional".

'Fonaments' de dret

Deu anys després que els fos assignada en exclusivitat aquesta tasca als Mossos tal com apunta l'article 148.1.22 de la Constitució —abans era la Guàrdia Civil l'encarregada de vigilar l'edifici judicial del passeig Lluís Companys—, ara el TSJC ha decidit retirar la vigilància exclusiva als Mossos davant el seu temor que demà el president Carles Puigdemont faci la DUI i ho fa basant-se en diferents articles tant de la Constitució, la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) o, fins i tot, de l'Estatut.

Entre aquests, l'article 14 de la LOPJ, que posa en relleu que "els jutges i magistrats que es considerin inquietats o pertorbats en la seva independència ho posaran en coneixement del Consell General del Poder Judicial, donant compte dels fets al jutge o tribunal competent per seguir el procediment adequat, sense perjudici de practicar per si mateixos, les diligències estrictament indispensables per assegurar l'acció de la justícia i restaurar l'ordre jurídic".

A banda d'això, la LO 2/1986 del 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, estableix en el seu article 9 que tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional exerceixen les seves funcions a tot el territori espanyol i, dins d'aquestes funcions, s'inclou "vetllar pel compliment de les lleis i autoritats", així com "vigilar i protegir els edificis i instal·lacions públiques que ho requereixin".

 

Tot això arriba després que molts catalans poguessin votar en el referèndum, després de les diverses manifestacions en contra de la violència policial que va deixar prop de 900 ferits l'1-O i a favor de la democràcia i, també, després de l'aturada general en rebuig a les actuacions de la policia espanyola.