El 69,3% dels membres de Podem defensa la celebració d'un referèndum "com a principal eina per solucionar el futur polític" de Catalunya, davant un 30,68% dels militants que no es posiciona. Una dada rellevant de la consulta interna que ha fet el partit és que cap dels militants catalans s'ha oposat a la convocatòria del referèndum. 

Així ho reflecteix el document 'Marea Morada' que ha elaborat el partit a través de les opinions dels membres dels seus cercles sobre com ha de ser el nou partit els 'comuns' que negocien Podem, BComú, ICV, EUiA i Equo.

Segons ha explicat en un comunicat, en l'elaboració del document han participat més de 1.500 persones que han acudit els més de 90 cercles de Podem que han abordat quines han de ser les característiques d'aquest nou partit.

Aquest document se sotmetrà al debat intern al Consell de Cent de Podem i, si s'aprova, constituirà la base de les aportacions que farà el partit que lidera Albano Dante Fachin en les negociacions amb BComú, ICV, EUiA i Equo.

Els debats als cercles i trobades territorials reflecteixen que "Podem no és independentista" però tampoc està d'acord amb l'actual model d'Estat, i creu que el sobiranisme és la clau per desencallar la situació i dibuixar un nou panorama territorial.

"La defensa del referèndum obre les portes a noves fórmules d'encaix territorial Catalunya-Espanya", defensen els cercles de Podem i, quan han de concretar un model territorial, aposten majoritàriament pel federalisme, sense concretar si ha de ser simètric o asimètric.

Alguns grups aposten pel confederalisme o altres opcions com el concert econòmic, la independència i el federalisme ibèric, tot i que aquestes opcions no són les majoritàries.

Aquestes idees sorgides en els cercles no persegueixen fixar una posició tancada sobre el procés sobiranista, sinó donar un "primer pas per obrir el debat" amb vista a la construcció del nou espai polític dels 'comuns'.

Una altra de les propostes dels cercles de Podem és que la secció de portaveu del nou partit que sorgeixi sigui coral i estigui format per dues dones i un home, en una clara aposta per la "feminització".

Podem també advoca per defensar l'avortament lliure, fer una qüestió d'Estat de la lluita contra la violència masclista i donar suport a emocional i logísticament a les persones que s'ocupen de feminisme en el Grup Promotor de la formació.

Podem no es dissoldrà

Un 51,36% de membres de Podem volen que el partit dels 'comuns' sigui un "nou espai polític"; un 25,68 aposta per fer una coalició de partits; el 10,05 per anar sols; el 7,15 per un partit únic i 5,68 no es posiciona.

"Podem expressa la seva voluntat de formar part activa en la creació d'un nou espai polític, sense dissoldre l'estructura del partit", conclou.

El partit morat també vol que els 'comuns' apostin per una economia social que vegi el sistema capitalista com "un model a superar", i també per un Estat del benestar fort a favor de les majories socials.

Segons es desprèn del treball intern de Podem, un 88,13% dels seus membres avalen que Podem participi en el grup promotor que s'encarregarà de donar forma al partit dels 'comuns' mentre que l'11,86 preferiria no fer-ho.

Tot i això, Podem creu que aquest grup promotor ha de dinamitzar els debats sobre la creació del nou subjecte polític, però en cap cas "decidir sobre el full de ruta", ni els seus òrgan de direcció ni sobre possibles llistes electorals.

Els membres de Podem també reclamen al partit dels 'comuns' un codi ètic amb diversos punts clau: la possibilitat de revocar càrrecs; les llistes obertes en primàries i finançar-se de manera independent renunciant a préstecs bancaris.

A més, reclama que els càrrecs del nou partit tinguin una limitació de mandats -dos màxim o un tercer en "casos excepcionals"- i la limitació salarial en càrrecs interns o públics, que no podran cobrar més de tres vegades el Salari Mínim Professional.