L'exministre i exlíder del PPC, Josep Piqué, ha carregat durament aquest dimarts contra l'independentisme i el procés. Durant una conferència al Círculo Ecuestre organitzada per Societat Civil Catalana, Piqué ha criticat que des del sobiranisme "sovint s'insulta al discrepant" i que això provoca episodis com el que han denunciat els fiscals del cas del 9-N.

"Són capaços de dir feixista a la fiscal del TSJC. No hi ha més feixista que això, perquè un feixista no admet la discrepància", ha etzibat, tot afegint que "si un feixista és el que no admet la discrepància, a Catalunya em fa la impressió que tenim massa feixistes". A més, ha assegurat que "massa sovint" en la política catalana "es contraposa llei a democràcia". "Fer-ho és l'avantsala de l'autoritarisme polític", ha dit, tot apuntant que, sobretot, quan ve "d'una minoria que pot ser molt efímera que contraposa l'eventual voluntat d'una majoria limitada a la llei".

Durant la seva breu intervenció, Piqué ha reivindicat unes "institucions de tots i al servei de tots els ciutadans", en considerar que a Catalunya el sobiranisme no ho fa així i "prostitueix" aquestes mateixes institucions "posant-les al servei d'un projecte polític". "A Catalunya ja ho vam viure el 6 d'octubre del 34. I ara s'estan posant les institucions al servei d'un projecte polític d'una minoria", ha afegit comparant així el clima actual amb el de la instauració de la II República i l'esclat de la Guerra Civil posterior. 

Amb tot, Piqué s'ha volgut mostrar "optimista" i ha assegurat que "hi ha una bona notícia" per a la política catalana. "L'independentisme com a projecte polític està derrotat. No té majora àmplia com per ser irreversible, no ha construït un lideratge identificable per tenir una interlocució, i no té la més mínima simpatia internacional", ha etzibat.