Més de mig any després de desaparèixer –pràcticament– de l'actualitat política, avui Pedro Sánchez torna amb més força que mai i s'ha imposat com a únic protagonista del dia ocupant totes les portades dels diaris d'avui.

La premsa estatal coincideix en el fet que Susana Díaz va ser la "gran derrotada" de la nit i pocs mencionen la gran desfeta de Patxi López, que només va triomfar al País Basc. La preocupació per aquesta victòria inesperada es fa evident en cada editorial dels diaris de Madrid, la majoria dels quals, emplacen, a més, Sánchez a reconduir el partit, però tenen clar que, en un moment o altre, la crisi interna tornarà a esclatar.

Secundar Podemos

"El PSOE fa volar els ponts". Aquest és el titular que l'ABC ha triat per explicar que "als militants del PSOE no els ha importat que Sánchez sigui el pitjor dirigent del partit pel que fa a resultats electorals" perquè "no els oferia guanyar, sinó fer fora el PP". Això pot tenir com a conseqüència que Sánchez "secundi en gran mesura la política de Podemos de portar al carrer el que no aconsegueixin al Parlament", mentre que el PP haurà de ser fort i "aguantar la legislatura fins al límit del que és raonable".

El diari citat considera que aquesta decisió comporta "conseqüències polítiques en l'àmbit nacional" i subratlla que el missatge socialista derivat del resultat de les primàries d'ahir deixa clara "l'aversió a la dreta" que regna dins del PSOE, mentre que "continua la crisi" dins del partit perquè "està polaritzat". El triomf de Sánchez portarà previsiblement de la mà més dimissions, segons augura el mitjà mencionat, a banda de la del portaveu del partit, Antonio Hernando, que ja va anunciar ahir.

La victòria de Sánchez, però, no serà un camí fàcil. El diari citat pronostica, també, que "el deteriorament del PSOE tornarà a agafar intensitat" perquè "la veta electoral de Sánchez està delimitata per dues eleccions generals". Mentrestant, però, "l'objectiu de fer fora Rajoy justificarà qualsevol mitjà perquè això és el que han votat els més de 67.000 militants" i, per tant, "tot valdrà contra el PP, des de formar amb Podemos un front d'esquerra radical a reprendre amb els nacionalistes la fórmula del Tinell".

Profunda preocupació

El País va un pas més enllà i relaciona, directament, l'èxit del nou secretari general als últims esdeveniments que s'estan vivint mundialment, com el triomf del Brèxit al Regne Unit, o la victòria de Donald Trump. Tots aquests elements al món polític internacional provoquen "una profunda preocupació" perquè "l'emoció i la indignació cega s'han contraposat amb èxit a la raó, els arguments i el contrastament dels fets".

Precisament per això, el fet que Sánchez hagi guanyat se suma a tot aquest seguit d'episodis mundials, una "crisi de democràcia representativa", segons apunta el diari citat, que afegeix que, generalment, actualment "s'imposen amb suma facilitat la demagògia, les mesures o falses veritats i les promeses d'impossible compliment".

Tot plegat es tradueix en un "moment populista" que impera ara a Espanya i que, a més, "s'ha patit en el cor d'un partit essencial per a la governabilitat del nostre país". Aquests "desastres", recorda, també han tingut lloc a França amb la possible desaparició del socialisme francès i pot produir-se al Regne Unit, cosa que "ens situa en una situació molt difícil pel nostre sistema polític".

Un dels punts més preocupants pel rotatiu mencionat és que l'Estat necessitava ara que el PSOE "es configurés com un partit estable i capaç de suscitar amplis suports" per fer front al "greu problema territorial" que té el govern espanyol amb Catalunya.

Unificar el PSOE

Contra tot pronòstic, Sánchez s'imposava ahir a la nit als seus dos companys i rivals de campanya en les primàries del partit, cosa que per El Mundo demostra que "les bases han decidit rebutjar amb el seu vot, a més de la línia política impulsada per Javier Fernández, el model de partit que representava Susana Díaz", el model de la Transició, de Felipe González i de la majoria dels barons socialistes.

Amb aquest resultat, ha quedat clar que ha triomfat el "protagonisme de les bases" i l'exigència d'un partit "que reflecteixi les demandes de la democràcia interna que exigeix la nova realitat política i social del país". Però, a parer del diari citat, Sánchez "hauria d'eludir la temptació populista de convertir l'organització en una classe d'assemblea i rendir-se a les formes d'actuació polítiques més pròpies de l'esquerra radical que aspira a governar".

Ara bé, la principal tasca del nou secretari general serà, com apunta el mitjà mencionat, "recompondre la unitat interna trencada des de fa anys" i, a més, "demostrar la seva talla d'home d'Estat i la seva altura de mires com a polític", perquè haurà de "tornar al PSOE la rellevància política i social que va arribar a mínims històrics durant el seu anterior mandat". Tot això, diu el diari, sense "obviar el seu passat recent com el partit que més anys ha governat durant la democràcia convertint-se en un dels pilars de l'estabilitat política de la qual hem disfrutat fins ara".

La situació socialista

En la mateixa línia, La Razón posa en relleu que ara la tasca de Sánchez és "unir el PSOE" en lloc d'"enfrontar-se a les conseqüències de la crisi econòmica i social que es va abatre sobre occident mitjançant propostes de gestió". La situació, però, és que ara el socialisme està en "una direcció allunyada d'una majoria dels seus votants".

L'esquerra, segons el mitjà citat, necessita ser "una alternativa de govern viable, que s'allunyi de les velles fórmules populistes que només suposen més pressió fiscal sobre el sistema productiu, increment del deute públic i estancament i recessió".

De moment, però, l'únic que queda clar amb aquesta victòria és que el nou secretari general "ha deixat patent la profunda divisió interna que viu el PSOE", i ha sabut "capitalitzar el rebuig visceral de la dreta d'uns militants que no van acceptar que el seu partit permetés la investidura de Rajoy". Una decisió que, a parer del mitjà mencionat, "va ser encertada i com a tal reconeguda per la majoria de votants". Ara, el diari emplaça a confiar que tots hagin après dels errors.

L'enterrador Sánchez

"Cap dels tres candidats a aquestes primàries ha demostrat ser el líder que necessita un PSOE que està en un dels moments més difícils de la seva història". Sota aquesta premissaLibertad Digital assegura que Sánchez és "l'enterrador del PSOE" per les seves "dificultats per organitzar i liderar el partit".

El seu discurs d'"odi" a la dreta, "extremadament pobre", és per aquest mitjà l'únic que té el nou secretari general, mentre que el de Susana Díaz encara és pitjor perquè considera que "no en té" i, a més, "no ha aconseguit explicar a ningú per què ella seria millor secretària que Sánchez".

Precisament per això, el diari citat carrega contra l'andalusa, que no s'hauria "atrevit" a fer una proposta "més profunda", motiu pel qual el PSOE ha acabat definint-se, només, com a "anti-PP". Aquest resultat, doncs, "no seria bo ni pel PSOE ni per Espanya, però el que és veritablement tràgic és que el partit està tan podrit intel·lectualment que cap [candidat] podia ser-ho".

'Sorpasso' a la gestora

El Español posa damunt la taula com Sánchez ha fet el sorpasso a la gestora del PSOE i introdueix, així, un canvi en el rumb que havia emprès el partit des de la seva dimissió. Ara bé, si el nou secretari general prova de dirigir el partit "en contra de la meitat de l'organització i en constant conflicte amb qui ostenta el poder institucional socialista", el diari citat assegura que, llavors, "s'equivocarà".

Els barons, però, també "tenen l'obligació de ser lleials" amb ell perquè la relació funcioni perquè si no "serà impossible recompondre la convivència i el PSOE acabarà implosionant i cedint a Podemos l'hegemonia electoral de l'esquerra".

El socialisme de la Transició ha quedat "jubilat" definitivament per donar pas, i deixar que es quedi, al "no és no" a Mariano Rajoy.