L'ex-secretari general i precandidat a les primàries del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat que ell defensa l'autogovern català i que la seva aposta és una reforma constitucional que contempli que "Espanya és una nació de nacions i Catalunya és una nació". 

En un acte a Tarragona, Sánchez ha asseverat que "defensa l'autogovern davant el retrocés i l'atac sistemàtic que ha fet el Govern de Madrid amb el de Catalunya, amb la Lomce per exemple". Sánchez ha assegurat que "necessitem tots els catalans progressistes i catalanistes perquè hem de regenerar la vida política i social a Espanya" deixant clar que aquest pas s'ha de fer "des d'un catalanisme que mai es va desentendre de la modernització de Catalunya i d'Espanya" i ha reivindicat les figures de Pasqual Maragall, Ernest Lluch i Jordi Solé Tura. 

En aquest context, Sánchez ha recalcat que vol un "PSOE que torni a ser el partit d'esquerra a Catalunya i a la resta d'Espanya, i que torni a ser el partit que entén l'Espanya plural; el català, el gallec i el basc no són accents sinó idiomes dels quals ens sentim molt orgullosos". 

Aquest dilluns al matí, el precandidat a secretari general del PSOE ha estat fent campanya a Lleida on ha dit que el líder de Podemos, Pablo Iglesias, és una mena d'espàrring per al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Sánchez ha fet servir aquest terme -que en matèria esportiva designa el company d'entrenament d'un boxejador- per valorar la proposta de moció de censura que va presentar la setmana passada Iglesias. En referència a les primàries del PSOE per al proper dia 21 de maig, Sánchez ha dit que estan ''complint totes les expectatives'' i ha previst que rebrà un suport majoritari de la militància davant la candidatura de Susana Díaz.

En aquest acte a Lleida, Sánchez també ha declarat que vol derrotar Rajoy i per això li ha demanat novament que comparegui al Congrés i assumeixi les seves responsabilitats polítiques ''en forma de dimissió'', després de tots els casos de corrupció que afecten el seu partit.