La sentència del Tribunal Constitucional dictaminant a favor que el PDeCAT recuperi grup propi al Senat suposa una victòria moral per al grup català, tot i que al govern espanyol li ha causat indiferència. "Seguim tenint la majoria absoluta", es vantava un dels ministres de Mariano Rajoy aquest dijous, després que el senador Josep Lluís Cleries denunciés fa uns mesos que el Partit Popular havia fet un "ús partidista" de la Mesa del Senat –per impedir el grup propi–. Un greuge que ara veuran recompensat amb més recursos econòmics, veu i representació a la cambra alta.

Fonts del partit asseguren que no han fet el còmput de guanys, però, segons ha calculat El Nacional, es podria parlar d'entre 1.000.000 i 1.248.000 euros. Això és perquè els grups parlamentaris reben una subvenció general per a funcionament, una altra per a despeses de locomoció i una darrera per pagar despeses d'assessorament. Els partits que formen el Grup Mixt, que ara mateix són deu inclòs el PDeCAT, han de repartir-se les dues primeres, de manera que els diners per senador són menys, i no reben la tercera.

Pel que fa a la primera subvenció, dedicada a les despeses generals del grup, els partits reben una part fixa al mes de 8.786,99 euros i altres 1.704,66 addicionals per senador; si el PDeCAT aconsegueix mantenir un grup amb sis membres (4 propis i 2 potser d'ERC), rebrà al mes uns 19.000 euros.

Pel que fa a la subvenció per a despeses de locomoció, es dedica al conductor del cotxe que està a disposició dels portaveus i són uns diners al quals en aquesta legislatura han renunciat Units Podem i ERC. Si el PDeCAT la cobra, li correspondran 3.419,87 euros mensuals.

Finalment, el nou grup tindrà dret també cada mes a 3.562,5 euros per assessorament, subvenció que no rep el Grup Mixt, així com contractar els seus propis assistents en un nombre que haurà de determinar la Mesa. En aquesta legislatura, el Senat ha decidit contractar-ne 32 en total, repartits entre els grups segons la seva grandària: 14 per al PP, 8 per al PSOE, 4 per a Units Podem, 3 per a ERC, dos per al PNB i 5 per al Mixt.

Els grups parlamentaris tenen a més una presència política de la qual no gaudeixen els membres del Grup Mixt. Tenen almenys un lloc a totes les comissions parlamentàries i ponències, a la Diputació Permanent i a la Junta de Portaveus.

A més, disposen de torn d'intervenció en tots els debats parlamentaris, tant a les comissions com al ple. Fins al moment, el PDeCAT ha hagut de repartir-se el torn del Grup Mixt amb els altres 13 senadors dels altres nou partits que el componen. Aquest avantatge és visible en les sessions de control al Govern, en què ara la formació catalana podrà presentar preguntes als ministres en tots els plens i –quan li correspongui per torn– també al president del Govern, Mariano Rajoy.