El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que va considerar inconstitucional la disposició dels pressupostos destinada a realitzar un referèndum, ha portat els grups del Govern a aclarir la seva posició sobre el finançament del referèndum. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha afirmat aquest dilluns que veu “marge suficient i raonable” per celebrar el referèndum dins de la “legalitat”.

Preguntada per si hi haurà alguna modificació de l’article qualificat d’inconstitucional per Consell de Garanties, Pascal ha evitat concretar. "Estem a favor que es faci -el referèndum- amb totes les garanties legals, i el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries ens ajuda perquè això es faci ben fet, però no és qüestió d'un article o d'un altre", ha afirmat la coordinadora.

El PDeCAT traslladarà la seva postura a ERC per fixar una posició comuna dins de Junts pel Sí i parlaran, al llarg de la setmana, amb el seu soci parlamentari, la CUP.

ERC, per la seva banda, ha assegurat que el seu partit buscarà “un punt de trobada” entre Junts pel Sí i la CUP sobre el contingut definitiu de la disposició addicional dels pressupostos que preveu el referèndum.

"Som conscients del que diu l'informe (del Consell de Garanties), -ha afirmat el portaveu d’ERC Sergi Sabrià- però tothom sap que no renunciarem al nostre projecte i, a més, la partida del referèndum queda intacta i això és important dir-ho i explicar-ho". Sabrià també ha evitat pronunciar-se sobre si modificaran o no el contingut de la disposició o si, per contra i tal com sosté la CUP, es mantindrà intacte.

Demòcrates demana deixar intacta la partida del referèndum

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, ha reclamat deixar intacta la partida pressupostària destinada al referèndum ja que, segons ha recordat, el Consell de Garanties és un òrgan “consultiu” i, per tant, el Govern no està obligat a acatar el seu dictamen.

Castellà també ha rebutjat convocar noves eleccions abans del referèndum i ha assegurat que "és important que comenci d'una vegada la campanya" pel 'sí' en el referèndum sobre la independència de Catalunya, ja que aquest serà "el missatge més contundent" per deixar clar a la ciutadania que "el referèndum es farà".