El suport a la independència creix però cau el suport als partits independentistes, segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de Catalunya. Què està passant a la política catalana perquè els partits independentistes no puguin recollir tot el vot independentista?

La principal explicació d’aquest fenomen és conjuntural: té a veure amb el moment en què es fa l’enquesta, que no és un context d'eleccions catalanes sinó generals. Molts catalans decideixen el vot l’última setmana abans de les eleccions i, per tant, encara hi ha molta gent que no ha madurat el seu sufragi.

D’altra banda, per les eleccions del 27S es va fer una campanya que cridava a concentrar el vot independentista, cosa que va provocar un suport excepcional a la candidatura de Junts pel Sí i, de retruc, també a la de Ciutadans com a vot útil anti-independència.

Eleccions i referèndum

Ara bé, en un context d’eleccions no referendàries, com les generals espanyoles, els votants, tant en el sector unionista com en l’independentista, retornen als partits pels que tenen més simpatia i amb els que més s’identifiquen i d’aquí que els partits independentistes perdin un petit percentatge de vots.

Si s’encreuen les dades de l’últim baròmetre del CEO i les de les tres últimes eleccions, s’observa que el 83% dels votants de JxSí i les CUP tornarien a votar partits independentistes, mentre que un 7% diu que encara no ho sap, un altre 5% diu que no votaria i el restant 5% votaria altres partits. El suport a aquests partits, doncs, es manté gairebé invariable i les fugues són minses. Hi ha però un efecte contextual, relacionat amb el tipus d’elecció, que no permet estimar què passaria realment en un referèndum.

Certament, sembla estrany que si puja l’independentisme, també entre els votants de Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP), aquests últims no passin a preferir partits independentistes. Segons l’estimació del CEO, els partits parlamentaris oposats a la independència obtindrien al voltant del 53% dels vots.

És una dada semblant a la que surt de l’encreuament de vots de les últimes tres eleccions, on els partits parlamentaris oposats a la independència passarien del 50,1% al 52,5% dels vots mentre que els independentistes caurien del 49,9% al 47,5% amb una participació del 70,9%. Ara bé, estimant resultats amb les mateixes dades per a un referèndum a sí o no, guanyarien els independentistes amb un 51,1% dels vots i sempre que la participació superi el 73%.

Això es deu a què en unes eleccions ordinàries, amb partits en competició, la tria de vot es veu influïda per més factors, com la ideologia i la identificació de partit, que no juguen en un referèndum de sí o no a la independència.

Els vots de la victòria

Les dades de la mateixa enquesta diuen que els partits independentistes aconsegueixen aglutinar el 77,6% dels votants favorables a la independència, mentre que un 12,2% votaria altres opcions, un 6,1% encara no sap què votaria i un 4,1% diu que no votaria. És a dir, els favorables a la independència ja superen per poc els 2 milions de vots però els partits independentistes, de moment, només n’apleguen 1,8 milions.

Hi ha una dada destacable dels independentistes que votarien altres opcions no secessionistes: el 55% opten per CSQP / En Comú Podem. D’aquests, només un 13,3% ve de Junts pel Sí i les CUP, mentre que la resta són independentistes que voten i s’identifiquen amb la confluència d’esquerres i en les últimes tres eleccions no han votat cap partit independentista. Per tant, en unes eleccions és complicat que aquests independentistes canviïn de partit però en un referèndum de sí o no és fàcil que triïn el sí a la independència.

Cap preocupació

Les dades del CEO no són preocupants per als independentistes ni per als partits independentistes. És normal que en unes eleccions no puguin aglutinar tot el vot independentista perquè en la decisió dels electors hi influeixen altres factors. També és normal la davallada de vots independentista tant pel context actual com en relació a l’excepcionalitat del 27S. Tot plegat pot canviar amb una campanya electoral adient.

La conclusió final és que, ara, sempre serà més fàcil pels independentistes guanyar en nombre de vots un referèndum que no pas unes eleccions. En aquest últim cas, a més que aquests partits no aglutinen encara tot el vot independentista, cal saber que en unes eleccions ordinàries el 60% dels indecisos voten partits no independentistes i així acaben per decantar la balança en favor de l'unionisme. Ara bé, en un referèndum directe, els independentistes guanyarien.