El Parlament ha creat un registre de lobbies i a partir d’avui els diputats tenen l’obligació de fer públiques les reunions que mantinguin amb aquests denominats grups d’interès. La Mesa del Parlament, amb la presidenta, Carme Forcadell, al capdavant ha explicat al faristol de la Cambra que amb aquest darrer pas es completa el desplegament de la llei de transparència. La normativa inclou un règim de sancions i amonestacions en cas d'incompliment.

La Cambra catalana considera grups d’interès o lobbies aquelles “organitzacions o entitats que influeixen en l’elaboració de les lleis o en altres funcions parlamentàries”. Ahir es va fer arribar una carta a totes les entitats i associacions que han tingut alguna relació amb el Parlament perquè s'inscriguin. La presidenta ha deixat clar que “a partir d’ara per poder reunir-se amb els diputats haurien d’estar en aquest registre” i que avui ja hi ha grups inscrits.

El fet de figurar en el registre atorga als grups d’interès uns drets i uns deures. Entre els primers hi ha el lliure accés al Parlament, la possibilitat de realitzar actes a la Cambra, d’acord amb la Mesa. Entre els deures, Forcadell ha destacat l’obligació d’oferir informació fidedigna i un codi de bona conducta.

Pel que fa als diputats, tenen a partir d’avui l’obligació de publicar, com a mínim, quinzenalment la seva agenda al portal de Transparència del Parlament. En ella ha de figurar les reunions, contactes i audiència que mantinguin amb persones, entitats o organitzacions que actuïn amb voluntat d’influir en l’elaboració de les lleis o qualsevol acte propi del seu exercici com a parlamentari.

L’agenda haurà d’informar del tipus de contacte i especificar si s’ha aportat documentació.