Els partits polítics representats en el Parlament rarament donen massa mostres d'unitat, i menys encara pel que fa a la memòria històrica.

Aquesta tarda es produirà una aprovació transcendental en la Cambra catalana: tots els seus diputats —inclosos els del PP declararan il·legals els judicis de la dictadura franquista a Catalunya i reconeixeran la vulneració dels drets fonamentals, com el dret a un judici just, a les víctimes del règim.

Darrere d'aquesta norma, l'anomenada Llei de reparació de les víctimes del franquisme, s'extreuen diversos avenços històrics per al reconeixement de les víctimes i es proposa de desconnectar d'una vegada per totes de la persecució política en la dictadura. Aquests són els elements fonamentals de la norma, que arriba avui al seu últim i definitiu tràmit.

Sentències nul·les

L'esmentada llei estableix que els consells de guerra de la dictadura i les sentències per causes que es van instruir a Catalunya entre abril de 1938 i desembre de 1978 queden sense efecte. Per tant, en ser declarats nuls, es deslegitima la caça de bruixes perpetrada pel franquisme al país i que va provocar desenes de milers d'assassinats i empresonats injustament.

Amb l'esmentada norma, es mostren els judicis del franquisme com a procediments sense garanties, contraris als drets individuals.

Justícia garantirà la nul·litat

El Departament de Justícia serà l'encarregat de garantir la nul·litat de les sentències del franquisme. Com? Enviarà una certificació oficial d'anul·lació de les sentències a les víctimes, si encara estan amb vida, o, en cas contrari, als seus familiars.

Amb tot, s'aconseguirà reconèixer la gran injustícia perpetrada pel totalitarisme de Franco a Catalunya i, el més important, es recordaran totes les víctimes de la dictadura.

Unitat política

Tots els grups polítics del Parlament votaran a favor d'eliminar les sentències polítiques del franquisme.

En una roda de premsa conjunta ahir, els grups van destacar la importància de la llei per recuperar la memòria històrica, en un text que inclou el nom de totes les persones que van ser víctimes dels tribunals franquistes.