El Tribunal Constitucional no ha trigat gaire a rebre la resposta del Parlament a la decisió d'enviar la presidenta, Carme Forcadell, a la via penal arran la votació de les conclusions de la comissió del procés. Si la presidenta ha replicat amb un "no aconseguiran aturar-nos ni atemorir-nos", el ple ho ha fet aprovant, tal com estava previst, una resolució en què reclama al Govern que convoqui un referèndum d'independència, com a molt tard, el setembre de l'any vinent. La iniciativa, que forma part de les resolucions posteriors al debat de política general, s'ha aprovat amb els 72 vots a favor de JxSí i la CUP i l'abstenció dels 11 diputats de CSQP. Ciutadans, PP i PSC no han participat a la votació.

“Amb permís del TC i del govern espanyol, o no, farem la nostra feina”, ha proclamat la portaveu de JxSí, Marta Rovira, en prendre la paraula per explicar el vot. Rovira ha subratllat que Catalunya “necessita” un referèndum sobre la independència perquè tothom pugui decidir. “Fem un referèndum amb plenes garanties i votem o votem. Votem a favor del canvi o ens resignem a l’immobilisme”, ha reblat.

El diputat de la CUP Albert Botran ha assegurat que avui comença el “compte enrere” per a la celebració d’un referèndum. “Catalunya està decidida i no ens aturaran. Ni ens aturaran ni esperarem permisos”, ha assegurat.

Prèviament, la diputada de CSQP Jèssica Albiach havia deixat clar que aquest no era el full de ruta del seu grup però que s’abstindrien en la votació perquè JxSí havia acceptat tornar a la “pantalla del referèndum” donant suport també a la seva resolució en aquest sentit.

Abans de la votació els portaveus PP i Ciutadans, Enric Millo i Carlos Carrizosa, han demanat la paraula per protestar assegurant que no votarien “resolucions ja anul·lades” pel Tribunal Constitucional. La portaveu de la CUP, Anna Gabriel, ha replicat que els diputats cupaires votarien totes les resolucions, “fins i tot aquelles que disten de molt” de les seves propostes, mentre que la portaveu de JxSí ha negat que les resolucions derivessin de cap pronunciament anterior del Parlament, atès que són conseqüència del debat de política general que es va substanciar ahir.

Vot particular a la Mesa

Per poder arribar al ple, la votació ha hagut de superar aquest matí les peticions de Ciutadans, PSC i PP perquè el Parlament reconsiderés l’admissió a tràmit de les resolucions, la qual cosa ha obligat a convocar una reunió extraordinària de la Mesa.

Davant la decisió de l'òrgan de govern de la Cambra de rebutjar aquestes peticions de reconsideració, els representants de Ciutadans i PSC han presentat un escrit per fer constar el seu vot particular en contra de les propostes de resolució independentista i per advertir la resta de membres de la Mesa del seu deure "d'impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió del TC així com de les possibles responsabilitats -"inclosa la penal"- en què poden incórrer.

La proposta de resolució aprovada, presentada conjuntament per JxSí i la CUP, a més d’instar el Govern a convocar el referèndum com a molt tard el setembre vinent, compromet el Parlament a constituir una comissió de seguiment per a l’”impuls, control i execució del referèndum”, abans que acabi l’any i una comissió d’experts de l’àmbit internacional per fer seguiment del procés.

JxSí i la CUP han impulsat també un paquet de quatre resolucions sobre el procés constituent, entre les quals una –que ha obtingut el vot en contra de CSQP- en què el Parlament insta el Govern a convocar eleccions constituents dins dels sis mesos posteriors al referèndum d’autodeterminació, en cas que l'opció independentista superi el 50% dels vots.

Els diputats independentistes han acollit dempeus i amb aplaudiments l'aprovació d'aquestes resolucions sobre el procés i el referèndum. Entre el públic, seguia l'acte el president de l'ANC, Jordi Sánchez.

Prèviament, el ple ha aprovat una resolució de CSQP, amb el vot a favor de JxSí i l'abstenció de la CUP, en què el Parlament acorda "impulsar les iniciatives polítiques i parlamentàries necessàries davant l'Estat espanyol per possibilitar la celebració d'un referèndum".

Malgrat les protestes expressades per C's i PP, el ple s'ha desenvolupat sense incidents ni especial tensió a l'hemicicle. De fet, l'error d'una diputada del PSC que ha demanat esmenar una de les resolucions socialistes quan encara no tocava el torn ha servit per distendre l'ambient de la sessió. Fins al punt que els diputats han aplaudit entre rialles el moment que ha tocat votar l'esmena socialista. En aixecar-se la sessió, el líder del PP, Xavier Garcia Albiol, ha expressat la seva opinió a través d'un tuit.

Mitja hora abans de començar el ple, la presidenta ha convocat els mitjans de comunicació al despatx d'audiències del Parlament per deixar clar que la petició del fiscal perquè actuï per la via penal contra ella no aconseguirà ni atemorir ni aturar la Cambra. Forcadell ha comparegut acompanyada dels altres tres membres de la Mesa que formen part de JxSí.