El Parlament ha constituït aquest divendres la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya, a petició del grup parlamentari de Junts pel Sí, pel presumpte espionatge per part de l'Estat a diferents polítics catalans independentistes. Junts pel Sí havia proposat la creació d'aquesta comissió d'investigació, que va tenir el vot favorable en el ple del Parlament de PSC, Catalunya Sí que es Pot i la CUP, mentre que Ciutadans es va abstenir i el PP català va votar en contra, i que ara s'ha creat formalment en una sessió constitutiva sota la presidència de Carme Forcadell.

La presidència de la comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya recau en la diputada de Junts pel Sí Alba Vergés, qui ha assenyalat durant la seva intervenció a la sessió constitutiva que l'objectiu de la mateixa és "posar llum a algunes pràctiques de les quals tan sols en sabem la punta". Així, la diputada independentista ha assenyalat que la comissió investigarà presumptes "muntatges policials, dossiers, invencions (sobre polítics independentistes)... i qualsevol pràctica que no sigui pròpia en un estat de dret i que, per tant, es trobaria d'esquena a la llei".

"La comissió ha de ser àgil i diligent per als ciutadans, perquè es pugui sortir de la foscor de les clavegueres" de l'Estat, ha afegit Vergés. Encara que aquesta comissió d'investigació no pretén substituir processos judicials, ha dit Vergés, sí que vol "aclarir i exigir responsabilitats polítiques o fins i tot penals" que es puguin derivar de les conclusions finals. "L'espionatge o la persecució d'idees polítiques seria un atac frontal a la democràcia", ha advertit la diputada de Junts pel Sí.

Les paraules de Vergés han disgustat la diputada del PP Esperanza García: "Això és una comissió d'investigació, no un míting polític. No tregui conclusions d'una comissió que no ha començat", li ha dit. Segons l'acordat a la sessió constitutiva, els grups parlamentaris disposen de termini fins al divendres que ve, 28 d'abril, per registrar les peticions de compareixença en aquesta comissió i les seves sol·licituds de documentació, que seran debatudes i votades el dijous 4 de maig. Una vegada s'aprovin les compareixences, la comissió d'investigació elaborarà el seu pla de treball.

La comissió d'investigació sobre l'Operació Catalunya està formada per Lluís Guinó i Roger Torrent (Junts pel Sí); José María Espejo-Saavedra i Joan García (Ciutadans); Assumpta Escarp i Jordi Terrades (PSC); Marc Vidal i Albano-Dante Fachin (Catalunya Sí que es Pot); Sergio Santamaría i Esperanza García (PP) i Sergi Saladié i Mireia Boya (CUP).