El Parlament no enviarà cap candidat a magistrat del Tribunal Constitucional. La majoria independentista de JxSí i la CUP ha impedit que s'aprovés la candidatura de Xavier Arbós i Félix Vicente Azón, proposats pel PSC, com a magistrats. Aquesta és la primera vegada que no hi haurà cap candidat català.

La votació s'ha fet en la comissió d'Afers Institucionals i els dos candidats han estat rebutjats amb els vots en contra de JxSí i la CUP; les abstencions de C's i PP, i els únics vots a favor del PSC i SíQueEsPot.

JxSí i la CUP, que han renunciat a presentar candidats i que han tombat els del PSC, han coincidit a defensar que no poden proposar magistrats per al TC ni d'avalar els candidats d'altres grups perquè ho consideren un tribunal "deslegitimat" per les seves resolucions contra lleis catalanes.

Un tribunal deslegitimat

Davant les crítiques d'alguns partits a JxSí i la CUP per vetar els candidats, la diputada Anna Gabriel ha replicat: "Seria absurd votar candidats a un tribunal que impugnem en la seva totalitat. No volem ser còmplices de tot això".

Adriana Delgado (JxSí) ha explicat que amb el seu rebuig de nomenar candidats a magistrats volen expressar la seva disconformitat amb l'Alt Tribunal pel "vet continu" que interposa contra lleis catalanes tinguin o no a veure amb el procés sobiranista.

JxSí i la CUP veuen especialment reforçats els seus arguments aquest dimecres, ja que l'Alt Tribunal ha paralitzat les resolucions que va aprovar el Parlament en el Debat de Política General que defensaven la celebració d'un referèndum amb o sense l'aval de l'Estat.

Retrets de l'oposició

El diputat del PSC Ferran Pedret ha intentat en va, convèncer la resta de partits perquè donessin suport als candidats que ell havia proposat, ja que els creia idonis i perquè considerava que els partits catalans no havien de deixar passar l'"oportunitat" de presentar candidats.

El líder de SíQueEsPot, Lluís Rabell, li ha explicat que el seu partit volia presentar candidats, però en saber-se setmanes enrere que JxSí i la CUP no donarien suport a cap nom, van renunciar perquè els mateixos candidats van demanar "de no cremar els seus noms".

En la mateixa línia, el portaveu de C's en el Parlament, Carlos Carrizosa, ha acusat a JxSí i la CUP de mantenir una actitud de "bloqueig", i ha justificat que el seu partit no ha presentat noms perquè no tenien cap possibilitat de prosperar.

Esperanza García (PP) s'ha abstingut en la votació d'Arbós i Azón perquè, malgrat estar en contra també de l'actitud de JxSí i la CUP, no podia donar suport als noms del PSC perquè no l'acaben de "convèncer".