El Govern no permetrà "ni amenaces ni intimidacions" de l'executiu del PP contra la voluntat de la Generalitat d'adquirir unes. No permetrà amenaces contra els actors polítics, però tampoc sobre les empreses ni contra les entitats que s'adhereixen al suport a la convocatòria. Així ho ha assegurat la portaveu del Govern, Neus Munté, que ha advertit que la Generalitat exercirà amb normalitat les seves competències i que no hi ha cap normativa que impedeixi comprar urnes.

"Estaria bé que el govern del PP entengués que la democràcia requereix urnes, cada vegada més urnes", ha advertit la consellera, que ha denunciat les posicions "tancades i intolerants" dels populars i ha insistit en el "compromís inequívoc" del Govern amb el referèndum.

El Diari Oficial de la Generalitat publicava avui l’anunci per comprar dos lots d’urnes, unes de transparents i les altres de cartró, amb un pressupost de 200.000 euros, per a “eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana”. 

Fiscalia, molt gruixut

Munté ha evitat explicar qui signarà l'adquisició de les urnes tot subratllant que el procés d'adquisició tot just inicia ara la tramitació administrativa, i ha mostrat l'escepticisme sobre el marge d'actuació de la Fiscalia en contra de la iniciativa. "No entendríem una actuació d'aquestes característiques perquè ens empara la llei. És molt gruixut actuar amb aquesta voluntat respecte a accions que contempla la legalitat vigent", ha assegurat.

Pressions diplomàtiques

La portaveu s'ha referit també a les amenaces i insults de l'ambaixada espanyola a Budapest que ha denunciat el delegat del Govern a Àustria, Adam Casals, arran la visita de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a Hongria.

Munté ha considerat "especialment greu que es puguin produir actituds i converses d'aquestes característiques" i ha comparat aquesta situació amb l'obstrucció que des de Madrid es va fer del viatge de la Generalitat al Marroc fins que finalment va haver de ser cancel·lat.