Contundent carta d'un mosso d'Esquadra a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional on els avisa que "si veniu pensant que això és Beirut, que estem governats per uns independentistes radicals, que els que es manifesten són una minoria d'antisistemes que volen trencar Espanya, ho sento, però esteu equivocats".

L'escrit, signat per un mosso de la Unitat de Seguretat Ciutadana que prefereix mantenir l'anonimat i publicat al diari Segre, demana a la policia espanyola que "mentre estàs assegut a la furgoneta, surt del teu estat d'activació, relaxa't i mira per la finestra" perquè els alerta que, en cas que no segueixin el seu consell, "en obrir la porta de la furgoneta, l'hòstia amb la realitat serà brutal".

Després de desfer tots els arguments que la premsa espanyola prova —i moltes vegades aconsegueix— de fer calar en la mentalitat de la població, el mosso, que els explica que ha passat una part de la seva carrera a la Unitat d'Antidisturbis, dona per fet que "una vegada t'activin, et posis l'uniforme, t'enfundis la pistola i la defensa, agafis la teva motxilla i pugis a la furgoneta, sé que l'adrenalina et pujarà perquè esperes el pitjor" i, precisament per això, els recorda que "no saps què et trobaràs i has d'estar preparat per tot".

Obrir els ulls

A partir d'aquí, comença a fer un dibuix del que pot passar l'1-O. "Aquell dia, milers i milers de persones, sortiran al carrer, ja siguin ancians, joves, adolescents, nens o adults com jo", relata, i posa damunt la taula que "segurament pensaràs que aquesta gent poden ser la teva àvia, pare, mare, germà, fill o ciutadà del teu poble o ciutat, perquè veuràs gent normal, tots ells amb ganes d'expressar els seus sentiments i poder votar per una democràcia real".

I si això serà així és perquè, a parer seu, "el conflicte en què ens trobem s'hauria d'haver solucionat políticament fa molts anys, però en el moment en què estem, has de saber que tu ets el mecanisme que l'Estat del govern [espanyol] ha enviat a Catalunya per continuar amb la seva política actual".

Per tot plegat, els demana que "obri els ulls" i que "analitzi bé la situació del teu voltant, ja que depèn de l'acció que decideixis fer, segurament en algun moment de la teva vida t'empenediràs".