El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha enviat avui una carta al vicepresident i conseller econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, per apressar-lo que comuniqui qui serà el seu expert a la comissió d'estudi del nou finançament autonòmic.

A la part final de la carta, el ministre avança a Junqueras que la configuració de l'esmentada comissió està prevista per al pròxim dia 10, previ vistiplau del Consell de Ministres, de manera que així el Govern donarà compliment al termini que va acordar amb les comunitats en la passada Conferència de Presidents autonòmics.

No obstant això, al ministeri no hi consta encara el nom elegit per la Generalitat de Catalunya, pel que Montoro demana a Junqueras que hi doni trasllat "en la major brevetat possible".

Per a Montoro, resulta "especialment remarcable" l'acord que en la Conferència de Presidents autonòmics van aconseguir Mariano Rajoy i els màxims responsables autonòmics per iniciar un procés de reforma del model de finançament, el primer pas del qual seria la creació del grup d'experts elegits per totes les administracions.

D'aquí a un mes ha d'estar constituïda l'esmentada comissió d'anàlisi, i els seus integrants portaran a terme "les anàlisis necessàries per a la formulació posterior d'un nou model de finançament autonòmic", manifesta Montoro en la missiva a Junqueras.

Revisió del sistema vigent

Afegeix el ministre que aquest grup de treball obeeix a "la voluntat de donar un fort impuls al procés de revisió" del sistema vigent, per al qual el Govern central i les comunitats volen dotar-se de la "major objectivitat i consens possibles".

Rajoy, en la Conferència del passat 17 de gener, es va comprometre a intentar el consens abans de finals d'any. Així que el ministre d'Hisenda trasllada al vicepresident de la Generalitat que és "desitjable" que concorrin en el grup de treball "el major nombre de punts de vista possibles".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va absentar de la Conferència autonòmica del mes passat, si bé el seu número dos, l'endemà, va indicar que Catalunya no es desentendria del procés de reforma del model de finançament. Pel que revela Montoro en la seva carta, la Generalitat encara no ha comunicat qui és el seu expert.